Франция се разправи със САЩ на Световното по волейбол

снимка: SPORTA.BG

Френският национален отбор спечели с 3:1 (19-25, 25-17, 25-15, 25-21) дербито от първата порция мачове днес на Световното първенство по волейбол срещу САЩ, с което затвърди лидерството си в Група D. Шампионът от Световна лига 2014 не можа да наложи преимущество срещу вдъхновените „петли“ и записа второ поражение в турнира, след като отстъпи с 2:3 на Иран по-рано.

Диагоналите на двата тима бяха най-резултатни в мача – Антонин Рузие наниза 23 точки, всичките от атака, докато Матю Андерсън завърши с 21 (3 от блокада и 2 от сервис). Ервен Нгапет добави 15 за Франция, а Кевин Тилие се отчете с 9. За САЩ Тайлър Сандър отбеляза 14, а Максуел Холт допринесе с 8.

Решаващи за победата на Франция се оказаха грешките на 'янките', които подариха цели 29 точки на опонента си, докато „петлите“ сбъркаха 21 пъти. Въпреки по-разнообразните си отигравания, американците пострадаха от ниския си процент на ефективност в атака, като от този компонент записаха 42 точки срещу цели 55 на французите.

Франция стана първият отбор от Група D с осигурено присъствие в следващата групова фаза, като вече има 10 точки, а „янките“ са с 6. Франция също така взе реванш за две последователни загуби от САЩ по време на Световната лига през 2013-та година, но продължава да изостава в общата статистика с 10 победи и 17 поражения.

В Група А Аржентина без никакви проблеми разнищи Австралия с 3:0 (18, 15, 18) и си заслужи място в следващата фаза. Цели 8 аса направиха южноамериканците, а Факундо Конте завърши мача с 19 точки за победителите.

„Гаучосите“ са на второ място с 9 точки, колкото има и лидерът Полша, но домакините на Световното по волейбол ще играят довечера срещу аутсайдера Камерун. Австралия до последно ще се бори за 4-ата позиция, даваща право на участие в следващата фаза, като основният конкурент е Венецуела – също с 3 точки към момента.

В Група В Куба надделя трудно над Тунис с 3:2 гейма – 16:25, 25:20, 25:23, 20:25, 15:13 и натрупа актив от 6 точки, който обаче не ѝ дава спокойствие за прогрес напред в турнира. Все пак, воденият от Родолфо Санчес тим е фаворит за спечелеването на третото или четвъртото място, като конкуренцията идва от Финландия и Корея, но азиатците довечера играят с Бразилия и едва ли ще увеличат актива си.