(ФОТОСИ) Адам Пийти хвърли Великобритания в екстаз - донесе първо злато в плуването от 1988

галерия:

снимка: dailymail.co.uk

Британецът Адам Пийти спечели златния медал на 100 метра бруст на Олимпийските игри в Рио де Жанейро със световен рекорд. Победителят преодоля дистанцията за 57.13 секунди, а второто място остана за Камерън ван вен Бург от Южна Африка с време 58.69. Бронзов медал прибира Коди Милър от САЩ с 58.87 секунди.

21-годишният Пийти подобри собствения си световен рекорд, който до днес беше 57.55 секунди и той го постави в сериите преди два дни.

4159684

Защитаващият титлата си Камерън ван ден Бург, който през април тази година подобри рекорда на Пийти от 2012-а, не успя да влезе в последните метри в най-добрата скорост, която може да даде и трябваше да се задоволи със среброто.

"Нереално е точно аз да донеса първото злато на Великобритания на тези Игри, но трябва да се знае, че за този медал аз работя седем години, каза Пийти, който демонстрира здрави нерви и беше може би най-спокойният на стартовите блокчета, като някои журналисти отбелязаха, че изглежда лежерен и отпуснат.

4159683

Но това явно е било измамно, защото при старта той беше най-бърз, а при обръщането взе аванс от 0.08 секунди, макар още в световния рекорд. Последните 50 метра бяха обаче истинското предизвикателство, с което той се справи. Очакванията за Пийти не спират до тука, след като на световното първенство миналата година се прибра с три златни отличия.

Последното злато за Великобритания от Олимпийски игри в плуването е донесъл Ейдриън Муурхаус, който в същата дисциплина печели старта в Сеул през 1988-а година.

Резултати от финала на 100 метра бруст мъже на Олимпийските игри:

1. Aдам Пийти (Bеликобритания) 57.13 секунди, Световен рекорд

2. Камерън ван ден Бург (Южна Африка) 58.69

3. Коди Милър (САЩ) 58.87