Форматът на Първа лига не се променя коренно, вижте Наредбата

снимка: bfunion.bg

От Българския футболен съюз издадоха Наредбата за второто издание на "Първа професионална лига". Правилата от миналия сезон не се променят съществено, като отново ще се изиграят общо 26 кръга в редовния сезон, а след това отборите ще се разделят на първа шестица и втора осмица. Ето какво гласи правилото:

"Според Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2017/2018 в първата фаза отборите ще изиграят по два мача всеки срещу всеки на разменено гостуване, т.е. в редовния сезон отново ще има 26 кръга. Във втората фаза на шампионата тимовете ще запазят точковия си актив, като отново ще бъдат разделени на първа шестица и втора осмица. Класиралите се от първо до шесто място ще играят по две срещи всеки срещу всеки на разменено гостуване, като след тяхното провеждане ще се определи шампионът на България, който ще получи правото да участва в предварителните кръгове на Шампионската лига, подгласникът му и третият роден представител - в Лига Европа.

Отборите, класирали се в редовния сезон от 7-мо до 14-о място отново ще оформят две групи. В Група "А" ще попаднат 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият в класирането след първата фаза. В Група "Б" ще са съответно 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият. Тимовете от всяка една група ще играят по два мача на разменено гостуване всеки срещу всеки. След изиграването на срещите от двете групи, в зависимост от крайното си класиране, клубовете се разделят на първи и втори поток. В първия поток попадат отборите, които са заели първите две места в групите. Лидерът в Група "А" играе с втория в Група "Б", а заелият второ място в Група "А" - с първия в Група "Б". Крайните победители от двата сблъсъка се изправят един срещу друг във финал от два мача на разменено гостуване, като домакин в срещата е отборът с по-ниско класиране от първата фаза на шампионата.

Победителят пък ще се изправи срещу отбора от първата шестица, заел последното място, даващо право на участие в Лига Европа за сезон 2018/2019. Четвъртият представител на България в европейските клубни турнири ще бъде определен по системата на отстраняване в една среща, като домакин в нея ще бъде отборът от първата шестица. Важно уточнение: при условия, че един от двата отбора, класирали се за финала, спечели турнира за Купата на България (б.а.: както се получи с Ботев (Пловдив) миналата година), финалът не се провежда, като другият отбор се изправя директно срещу противника си от първата шестица.

Във втория поток заелият трето място в Група "А" играе с класиралия се на четвърто място в Група "Б". Четвъртият в Група "А" пък се изправя срещу третия от Група "Б". И тук се играе по системата на отстраняване в два мача, като домакин в първия двубой е отборът с по-ниско класиране в групата си. Крайните победители се изправят един срещу друг във финал от два мача на разменено гостуване, като триумфиралият в сблъсъка запазва мястото си в Първа лига за сезон 2018/2019. Загубилият играе бараж за оцеляване с третия във Втора лига. Загубилите мачовете си пък се изправят един срещу друг в два мача на разменено гостуване, като загубилият директно отпада във Втора лига. Победителят пък играе бараж с класиралия се на второ място във Втора лига. И двата баража се провеждат в една среща на неутрален терен, като символичен домакин е отборът от по-горната група".