ФК Барселона в колапс, обяви дълг от над 1 милиард евро

снимка: pixabay.com

Грандът Барселона пусна своя годишен финансов отчет, в който става ясно, че клубът преживява труден момент. Каталунският клуб има огромен дълг в размер на 1,173 милиарда евро, като 730 милиона от тях са дължими в краткострочен период. 266 милиона трябва да бъдат погасени до 30 юни.

Краткосрочният дълъг от 730 милиона евро е разбит по следния начин: 265 милиона задължения към кредитни институции, 2,5 милиона евро задължения и други ценни книжа, подлежащи на прехвърляне, 164 милиона задължения към спортния персонал и 298 милиона други задължения.

По този начин клубът приключва миналия сезон с нетен дълг от 488,4 милиона евро.

Барселона преговаря със своите кредитори за забавяне на изпълнението на задълженията си в резултат на въздействието, което коронавирусът оказа върху неговите сметки.

Заради пандемията приходите са спаднали с двуцифрен процент. През сезон 2018/2019 година те са били 990 милиона евро, но през 2020-а са паднали до 855 милиона, което е отстъпление с 14%.

Разходите също са намалели, но едва с 2% от 973 на 955 милиона евро.

Заплатите в първия отбор са снижени през миналата година, но само с 80 милиона евро и това не се е отразило сериозно на баланса на клубните финанси.

Намерението на клуба е да може да отложи изисканите плащания поне до 30 юни тази година. Някои от кредиторите вече са одобрили това забавяне. Барселона продължава да договоря отлагане на останалите плащания.

Сметките, формулирани от борда на директорите на метналия оставка президент Бартомеу бяха одобрени по това време, без да преминават гласуване през Асамблеята в резултат на здравната криза, въпреки че те предстои да преминат през този процес възможно най-скоро./Novinite.bg