Финансов колапс на Герена, вижте в какъв батак е Левски

Левски търси треньор в навечерието на новия сезон в Първа лига след фиаското в Лига Европа. Това далеч не е най-големият проблем на „сините“ след освобождаването на Делио Роси. 

Клубът продължава да трупа дългове, въпреки че само преди дни от ръководството обявиха, че дългосрочните и краткосрочни задължения на дружеството са намалели.

В действителност обаче финансовото положение на 26-кратните шампиони не е никак розово, а забавянето на заплатите преди мачовете с „Вадуц“ от Лига Европа не е единичен случай. Футболистите не са получавали заплати от месец май. 

Подобен случай на забавяне е имало и през пролетта, пише „Труд“. Освен това клубът не е плащал комисионни на куп футболни агенти, спомогнали за привличането и продажбата на играчи. 

Някои задължения към мениджърите датират от зимата и ако не бъдат погасени, има реална опасност да се намеси ФИФА. Само за справка - по подобен начин десетки бивши играчи на ЦСКА заведоха дела срещу клуба при предишното му ръководство, а в последствие исканията им бяха уважени от спортния съд в Лозана (КАС). 

През април тази година същото стори и Дъстли Мюлдер, играл на „Герена“ в периода 2010-2014 година. Тогава КАС потвърди решението на ФИФА, че „сините“ трябва да платят 39 000 евро на бранителя.

За капак „Левски“ дължи и 150 000 евро на „Рен“ по договора за наем за Афонсо Фигейредо. В контракта между двете страни е имало клауза, според която „сините“ трябва да заплатят въпросната сума, ако левият краен защитник не играе в 75% от мачовете на тима. 

В крайна сметка Фигейредо, който не се ползваше с доверието на Делио Роси, записа едва 7 двубоя и условието влезе в сила. Самият португалец пък има да получава две заплати от клуба.