ФИФА рине репутацията на Шампионската лига с два нови турнира

снимка: fifa.com

ФИФА планира промяна на футболния календар, която ще вкара два нови турнира и ще донесе в касата на световната футболна федерация милиарди долари. Президентът Джани Инфантино е разговарял с представители на шестте континентални конфедерации за старт на проект за ново разширено Световно клубно първенство, както и за Световна лига на нациите.

Тези два нови турнира ще внесат в касата на ФИФА около 25 милиарда долара, пише БТА. Целта на Инфантино е новото клубно първенство да се провежда не всяка година, а през 4 по модела на Мондиалите. То ще бъде с 24 отбора.

Освен това Световната лига на нациите се планира през две години. Преди месеци УЕФА създаде същия турнир за европейската част от футболния свят, но Инфантино иска всички 205 страни членки на ФИФА да участват в надпреварата.

На 13 юни президентът на световната футболна централа ще иска подкрепата на националните федерации за започването на проект от 2021 г. нататък с първоначална финансова подкрепа от японски консорциум. Трябва обаче да се действа бързо, тъй като японските бизнесмени са дали срок от 60 дни, в които искат отговор дали ще участват в проекта.

Най-сериозна съпротива се очаква от УЕФА, която със сигурност не желае 12 от нейните топ отбори да участват в Световното клубно първенство. Европейската футболна централа е със застрашени интереси, тъй като новите турнири на ФИФА могат да подринат репутацията на Шампионската лига.