ФИФА прави революция във футболните правила

Международният футболен съвет (ИФАБ) към ФИФА обмисля да въведе промени във футболната игра по време на предстоящата среща на 2 март. 

Сред заложените изменения най-сериозно се очертава да бъде това при дузпите, като ФИФА иска да даде по-голяма свобода на вратарите за движение. В момента правилото гласи, че "вратарят трябва да стои на голлинията, докато изпълнителят на дузпата не удари топката". В новата формулировка, заложена от ИФАБ, на вратарите ще бъде позволено да са малко по-напред към топката, като ще са задължени да остават на линията само с един крак до момента на изпълнението.

Друга промяна е свързана с правенето на смени и губенето на време при тях. От ИФАБ предлагат играчите да напускат терена в най-близката възможна точка, а не да трябва да го прекосяват целия, за да стигнат до четвъртия съдия при централната линия.

Освен това се очаква да бъде специфицирано понятието "игра с ръка", което в момента е доста тълкувателно. Ако промените бъдат гласувани, те ще влязат в сила още от 1 юни следващата година.