ФИФА потвърди стадиона за откриването на Световното

снимка: БТА/AP

Стадионът в Сао Паоло „Арена Коринтианс“ бе официално потвърден от Международната федерация по футбол (ФИФА) за откриването на Световното първенство по футбол през юни. Генералният секретар на ФИФА Жером Валке даде официално изявление, в което съобщи новината.

Валке отбеляза, че футболната арена в Сао Паоло ще бъде готова за откриването, въпреки че закъсня с първоначалния график. Шефът от ФИФА лично посети съоръжението и разговаря с негови представители, както и компаниите занимаващи се със строежа, за да се увери в подготовката.

„Арена Коринтианс“ ще бъде домакин на първия мач от Световното по футбол между отборите на Бразилия и Хърватия на 12-ти юни.

Валке подготвя предварителен тестови мач на 17-ти и 18-ти май, с което да анализират и предотвратят евентуални проблеми.

„Събитието ще позволи да проверим дали съществуват някакви проблеми. Ще разполагаме с период от 3 седмици да коригираме нещата“, заяви той.

Високопоставеното лице от ФИФА настоя всички, които работят по проекта да са напълно концертирани и да не изпускат никакви детайли.

„Имаме още доста работа. Надпреварваме се с времето. Но мога да уверя всички, че освен мачът така и другите предвидени събития ще се състоят на време.“

Строителните компании, които отговарят за строежа на футболната арена заявиха, че ще поставят временни трибуни, които ще увеличат капацитета с 20,000 места. Така ще се достигне минималното изискване от ФИФА за 68,000 седящи места. Поставянето на съоръженията ще бъде готово до 10-ти май.

„Арена Коринтианс“ ще бъде домакин на общо 6 мача от програмата на Световното, 4 от които в груповата фаза. На 12-ти юни: Бразилия – Хърватия, 19-ти юни: Уругвай – Англия, 23-ти юни: Холандия – Чили и на 26-ти Южна Корея – Белгия.

Жером Валке ще посети няколко града, за да инспектира ситуацията. Едно от съоръженията е „Арена Байксада“ в Куритиба. След това обиколката му ще премине през Куиба, Мато Гросо, където в публичните училища се подготвя здравна програма на ФИФА.