ФИБА: Лукойл Академик е с голям потенциал

Остават броени дни до началото на редовния сезон във ФИБА Къп. В надпреварата ще има и два български отбора – Лукойл Академик и Балкан. От ФИБА вече започнаха да представят всеки един от тимовете в турнира.

След като ви показахме какво пишат за Балкан, време е да се запознаете и с представянето на Лукойл Академик. Българският шампион е в група E, където са още Динамо Тбилиси, ИстанбулБуюкшехир и Клуж Напока.

"Лукойл Академик е сред основните участници във ФИБА Къп и навлиза в третата си кампания в състезанието, след като го направи и през предишните два сезона.

Тимът успя да защити титлата си в българското първенство през миналия шампионат, но това не спаси горещия стол на треньора Тони Дечев, който през лятото бе заменен от израелския специалист Шарон Друкер.

В състава имаше също доста промени. Очевидно, липсата на лидерите от миналия сезон Дани Гибсън и Максим Корниенко е сред най-големите пречки за преодоляване.

Разбираемо е, че новото ядро не игра най-добрия си баскетбол по време на квалификациите в Шампионска лига, но Кийт Клантън, Далтън Пепър, Христо Николов и другите нови попълнения показаха признаци на потенциал срещу Бенфика и Ювентус Утена."

Звезда: Кийт Клантън

Най-перспективен играч: Цветомир Чернокожев

Път до редовния сезон: Победи Бенфика във втория квалификационен кръг на Шампионска лига (точкова разлика +25); загуби от Ювентус Утена в третия квалификационен кръг (точкова разлика -8)

Европейски рекорд през сезон 2016/2017: баланс 7-5 във ФИБА Къп, втори етап

Представяне във вътрешното първенство през сезон 2016/2017: Шампион в НБЛ (победи Берое с 3-1), първо място в редовния сезон; финалист в турнира за Купата на България

Европейски трофеи: финалист в КЕШ (1958, 1959); шампион в Купа на ФИБА Европа южна конференция (2003)