Фернандо Алонсо обяви: Напускам Формула 1

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо ще се сбогува с Формула 1 в края на настоящата кампания. Новината разпространи лично испанецът.

Решението на Фернандо не идва като гръм от ясно небе, напротив. Слухове за неговото отказване витаеха отдавна. Все пак Алонсо няма да се оттегли изцяло от пилотирането, а ще продължи да радва феновете на моторните спортове в друга надпревара. Най-вероятно това ще бъде Индикар. Шампионът обаче не пожела да разкрие каква ще е следващата му стъпка.

„След 17 прекрасни години в този невероятен спорт, за мен е време да направя промяна и да продължа напред. Насладих се на всяка една минута и не мога да благодаря достатъчно на всички хора, които направиха това време толкова специално. В оставащите състезания от този сезон ще подходя с още по-голяма отдаденост и страст. Нека да видим какво ще донесе бъдещето. Новите предизвикателства са съвсем близо и гледам към други приключения. Благодарен съм на всички в Макларън и мога да кажа, че сърцето ми ще остане завинаги в отбора. Сигурен съм, че те ще се върнат по-силни. Взех решението си още преди месеци и съм абсолютно твърд. Благодаря обаче на Чейс Кери и Либърти Медия, че опитаха да ме разубедят, както и на всички свои съотборници, на хората, с които съм работил и най-вече на феновете“ обяви той. 

Той има 32 победи, 22 полпозишъна и 97 подиуми до момента, което безспорно го нарежда сред легендите във Ф1.