Феновете на Левски оправдаха прозвището си говеда, чобани обсадиха журналистическия бокс

Феновете на Левски се сърдят, когато някой ги нарече "говеда". А така им викат не само колегите им от Борисовата градина, а и в цяла България. В същото време цесекарите са "чорбари", ботевистите - "папагали", а беройците - "марули"...

Колко са заслужени тези прозвища е отделна тема. Навсякъде по света враждуващите агитки се обръщат към врага с обидни квалификации. Нещо нормално.

Тази вечер обаче левскарите доказаха, че напълно заслужават да им викат "говеда". Направиха си го сами. Справиха се отлично и няма на кого да се сърдят. ГОВЕДА СА СИ И ТО РОГАТИ.

Дали изнервени от царуването на "Герена" на приближени до Делян Пеевски, дали, защото титлата и Купата пак им се изплъзнаха, дали заради нещо друго - няма значение.

Факт е, че журналиститеската гилдия не е от най-харесваните от привържениците на Цар Футбол в България. Вероятно заслужено.

Но няма място на света, където медиите да са така тъпкани и чувстващи се като на фронта - както това се случва на стадион "Георги Аспарухов". На въпросното място в Подуяне е истинско чудо, ако се размине среща, без журналист да е нагрубяван, възпрепятстван да си върши задълженията или сплашван от "сини" лумпени, гордо наричащи себе си фенове на Левски.

Тази вечер репортерите на Sporta.bg, "Марица" и на още доста медии, включително чуждестранни, изживяха неописуема гавра. Не къде да е - а в журналистически бокс на "Герена". Там по презумпция журналистите трябва да имат осигурени условия за работа. Няма да се спираме на факта, че такива липсват. Там медиите би трябвало да чувстват защита, осигурена от домакина. Нещо, което е записано и в правилника на БФС. Уви...

Журналистическата "ложа" на стадиона не е отделена адекватно от ултрасите наоколо. Ето защо пишещите братя се молят като африкански шамани на "Герена" да не вали. Ако това стане (както тази вечер преди и по време на мача Левски-Ботев) - маса от "сини" фенове нахлуват на местата, отредени за журналисти. 

Правят го безцеремонно, нагло, безнаказано. Тъпчат всичко наред като говеда.

Незнайно защо ръководителите на Левски са сложили за стюард, който да се грижи за пропусквателния режим в този бокс жена. Не, всъщност момиче - на не повече от 25 години. 

Съвсем логично е, че дамата няма шанс да се справи с побеснелите говеда. Тази вечер, специално, това момиче се наложи да вика на помощ свои мускулести колеги. Мъжете стюарди успяха да изгонят от бокса едва няколко от феновете, самонастанили се в него. Над 20 души обаче си останаха в него. Изгонените също се върнаха, когато батката си замина. 

Така дербито Левски - Ботев (3:0) стартира в невъзможна за журналистите обстановка. Поне за тези, които се опитват безпристрастно да отразяват срещата и не са "тъмносини" до замъгляване.

Самозабравилите се и незаконно настанили се в бокса ултраси не чакаха дълго и скоро след началото на мача провокираха конфронтация с част от журналистите. Пробваха да диктуват какво да се пише, как да се прави и прочее. Такова чудо наистина няма никъде. 

Задължително е да се отбележи, че т. нар. фенове не бяха провокирани по никакъв начин.

Единственото хубаво е, че не се стигна до физически сблъсъци. Това, че репортерите на Sporta.bg и вестник "Марица" не успяха в блъсканицата да видят първия и третия гол е маловажно. По-неприятното е, че се наложи да си тръгнат преди края на мача и по този начин не си свършиха служебните задължения. 

Говедарските изцепки на феновете на Левски няма да секнат. Дано поне някой не пострада. Време е великите шефове на Левски да вземат мерки. Защото всяко стадо си има чобан, чиято гега в ръцете(в случая властта) не е за украса.