Феновете на ЦСКА обясниха защо са протестирали

снимка: БТА

Ден след победата с 2:0 над Левски феновете на ЦСКА пуснаха декларация до медиите, за да обяснят причините са протеста си по време на Вечното дерби. В знак на несъгласие с поведението на ръководството след отпадането от Зимбру, "червените" не гледаха мача от любимия си Сектор "Г", а от централните трибуни на Сектор "А".

Ето декларацията на привържениците, публикувана без редакторска намеса:

"Явно доста хора не могат или пък не искат да разберат причините за вчерашния ни протест. Загубата от Зимбру, колкото и да е болезнена, даде възможност да се повдигнат редица въпроси относно управлението на клуба.

Не сме забравили в какво състояние сегашното ръководство и треньор поеха ЦСКА през миналото лято. Именно затова те получиха и огромен кредит на доверие през тази една година. През това време те се радваха на нечуван комфорт от страна на феновете, а и резултатите надминаха очакванията.

Но резултатите далеч не са основната положителната промяна, която сме се надявали да се случи, след отстраняването на предишното престъпно ръководство. Ние винаги сме заявявали, че искаме най-вече стабилизация на клуба и да почне да се гради от основите - стадион, база, школа.

А след това върху тези основи да се надгражда и да се търсят резултати от представителния отбор. Грешките в селекцията през миналия сезон не бяха подлагани на коментар, имаше някои обективни причини - беше правена в движение, отборът бе останал без футболисти. През това лято обаче отново бяха привлечени един куп играчи, много от които в последния момент.

Да, напуснаха няколко важни състезатели, но наистина ли са необходими повече от цял отбор нови с обща месечна заплата над 150 хиляди лева? Освен това за доста от напусналите, включително избягалите, се знаеше от пролетта, че ще се търси тяхна продажба.

Защо не бяха осигурени по-рано заместници? Стигна се до ситуации не само феновете да не знаят имената на играчите, но дори и самите футболисти да не се познават помежду си. Треньорът Стойчо Младенов често заявява, че са необходими години, за да се изгради отбор.

Това е така, но когато се обиграва едно ядро от футболисти. При сегашната селекционна политика всяко лято започваме отначало. Привличат се играчи на килограм с едногодишни договори - тези, които не стават, се освобождават с минимална загуба, а от останалите се търси печалба чрез трансфер. Краткият престой на М'Боли е типичен пример за тази политика.

Това напомня на ситуациите с Мораеш, Зику, Гранден и т.н. преди няколко години. В отбора изобилстват играчи, които са в края на кариерите си. При тези обстоятелства трудно може да се говори за изграждането на какъвто и да е отбор в дългосрочен план. Нещото, от което най-много сме огорчени, е отношението след мача със Зимбру.

Нито треньор, нито ръководство намериха сили да поемат отговорността и поне да се извинят за този провал. Опитаха се дори да прeдставят загубата от такъв отбор като нещо нормално.

Ако за други клубове това може и да е вярно, то за ЦСКА е срамно петно в историята. Колкото и да е тежко положението в нашия клуб, все пак съперникът пристигна в София с автобус...

Чрез нашия протест не сме нападнали, нито обвинили когото и да било. Липсваха обиди, псувни и т.н. към ръководство, треньори, футболисти. Беше зададен един прост въпрос. Търсеше се отговорност. Вместо обаче някой да признае вината си за отпадането от Зимбру, след вчерашния мач дори чухме нападки към феновете.

Обвинени бяха "20 човека", че настройват останалите. Кои са тези 20? Тези, които дават от свободното си време, парите си, влагат емоции и нерви, за да са навсякъде с ЦСКА? Стойчо Младенов каза, че "дава живота си за ЦСКА".

Да, направил е много за клуба. Нека не забравяме обаче, че той получава сериозна заплата и всеотдайност се очаква от всеки начело на клуба. Какво да кажем за феновете, които правят всичко без да искат нищо насреща - те дават не живота си, а много повече.

Силно се надяваме в близко бъдеще нашият клуб да почне да се развива по начина, по който искаме. Хората да пълнят стадиона, за да гледат играчи, които обичат, а не такива, чиито имена не знаят.

Позицията е подкрепена от:

„Фен клуб Сектор Г”, „Офанзива”,  „Animals”, „Varna Firm”, „Югозападна Офанзива”, „Torcida Plovdiv”, „Бригада Бургас”, „Горди”, „RLP Пазарджик”, „USF”, „МС”, „Червен Младост”,  „Дивизия Монтана”, „Велики Търновци”, „Армейци Хасково”, „Ultra Front Vratza”,  „Boys Vidin”, „Разград”, „Армейци Карлово”, „Червени шампиони Кюстендил”, „Vendetta Gabrovo”,  „Перник”, „Command Yambol”, „Русе брани ЦСКА”, „U.C.S.H.”, „Армейци Кладница”,  „Армейци Троян”,  „Червени войни Казанлък”, „Стралджа”,  „Чирпань”, „Shumen Group”, „Червена граница Свиленград” и редица други."