Фенове и играчи на Хайдук гасят горски пожари в Хърватия (ВИДЕО)

снимка: Facebook

Дни преди реванша между "Левски" и "Хайдук" от втория предварителен кръг на Лига Европа, феновете на хърватския тим получиха статут на герои, след като се включиха активно в гасенето на пожари, обхванали Далмация.

От най-голямата фен фракция, подкрепяща "Хайдук" - "Торсида", обявиха, че всички нейни членове са на разположение и в помощ на пожарникарите, които се борят с огъня около Сплит. Ръководството на организацията обяви, че действа в пълна координация с властите. На първоначалния апел за помощ във "Фейсбук" се отзоваха около 500 фена, които обединиха усилия с над 400 пожарникари, предаде bTV.

Напук на враждите по трибуните, те бяха подкрепени и от фенове на други отбори. Фенове на "Динамо" Загреб от известната фракция БББ пристигнаха в Сплит, за да се включат в гасенето на пожарите. В акцията се включиха и представители на фенклуба на "Цибалия" Винковци, "Осиек" и "Торнадо" Задар.

Преди полунощ в гасенето на пожара се включиха и футболисти от първия и втория тим на "Хайдук" - Звонимир Милич, Йерко Шепарович и Тома Башич. Пожарите все още не са овладени напълно, а феновете остават мобилизирани. Всички доброволци получиха похвали от кмета на Сплит Андо Кръстолович.

Преди седмица привържениците на "Хайдук" бяха антигерои в Хърватия, след като запалиха автомобила на привърженици на "Левски" ден преди мача между двата тима. Представителите на "сините" окачествиха този акт като опит за убийство. Голяма група от български фенове пък прекара няколко часа в полицейското управление за разпит.

В четвъртък (20 юли) предстои реванш между двата тима на стадион "Георги Аспарухов" в София. Първият мач завърши с победа 1:0 за "Хайдук".