Федерер се защити от нападки на шефове

Световният №2 Роджър Федерер отговори на турнирите директори, които го критикуваха за това, че е пропуснал сезона на клей. Маестрото се завърна след 3-месечно отсъствие от тура, след като пропусна сезона на клей, и се завърна на трева в Щутгарт, където стартира с победа.

„Изкарах ваканция със семейството ми, а пътувах и сам. Бях в Замбия заради фондацията ми и там си изкарах страхотно. Надявам се да създадем по-добро образование за децата там. През останалото време тренирах много и положих доста усилия във фитнеса“, каза швейцарецът.

Ги Форже, който е турнирен директор на Ролан Гарос, не остана доволен от това, че Федерер не участва в Париж, а собственика на турнира в Мадрид Йон Циряк дори стигна по-далеч, определяйки решението на тенисиста да пропуснe сезона на червено като некоректно и нечестно.

„Всеки има свобода да изразява себе си, всеки може да казва каквото поиска. Не съм съгласен с тези, които казват, че е трябвало да играя. Имам високи стандарти и искам хората да виждат най-добрия Роджър Федерер, дори на клей. Трябва ми подготовка, за да съм наравно с останалите в Тура. Хората понякога забравят, че не е толкова просто.“

В периода 1999-2015 г. Роджър винаги е играл в сезона на клей и има 11 титли на тази настилка.

„В Тура съм от 20 години, в които съм играл от януари до ноември. Положението ми е ясно: ако искам да остана по-дълго в Тура, а според някои това е по-добре, трябва да си взимам почивки. Разбирам разочарованието на някои турнирни директори, даже и тези, за които съм направил много, но те трябва да ме защитят и да кажат, че съм свободен сам да взимам решенията си.“