Федерер и Надал в отбор и Борг срещу Макенроу - това е Laver Cup

снимка: twitter.com

От 22 до 24 септември ще се проведе едно непознато до момента шоу за феновете на тениса - Laver Cup. Както се досещате, надпреварата е кръстена на легендарния австралиец Род Лейвър. Тя ще се провежда всеки сезон две седмици след края на US Open и ще забавлява зрителите, като няма да окаже влияние върху класирането в световната ранглиста. В турнира ще участват два отбора - Европа и Светът, противопоставяйки най-добрите играчи на планетата. Тази година Laver Cup ще се проведе в Прага, а догодина домакин ще бъде САЩ. Турнирът е на твърда настилка.

Laver Cup, който се организира по идея на Роджър Федерер и неговата агенция, е тридневно събитие, в което един срещу друг ще се изправят два отбора от по шестима състезатели, информира специализираният сайт tenniskafe.com. Всеки ден ще се играят три мача на сингъл и един на двойки. Всички те ще са във формат 2 от 3 сета, а решителната част ще е шампионски тайбрек до 10 точки. Всеки един тенисист ще играе един или два сингъла, а поне четирима от отбор трябва да участват на двойки.

Най-интересното е, че всеки ден от турнира носи различен брой точки за отборите. С най-висока стойност са мачовете в последния ден - неделя. Тогава победата се оценява с 3 точки, в събота триумфът носи 2, а в петък - 1 точка. Ако двата тима са с равен брой точки, победителят ще бъде излъчен в един сет с тайбрек на двойки.

Европа е представена от звездните имена Роджър Федерер, Рафаел Надал, Александър Зверев, Марин Чилич, Доминик Тийм и Томаш Бердих. Световният отбор не отстъпва - там са Сам Куери, Джон Иснър, Ник Кирьос, Джак Сок, Франсис Тиафо и Денис Шаповалов. Хуан Мартин дел Потро трябваше къщо да вземе участие, но се отказа, защото не е напълно здрав, а неговото място заема младата американска надежда Франсис Тиафо.

В треньорските щабове пък ще наблюдаваме отново вековната битка на "огъня и леда" между американеца Джон Макенроу и шведа Бьорн Борг, които сформираха едно от най-големите съперничества в тениса през 70-те и 80-те.

Борг и Томас Енквист са капитан и вицекапитан на европейците, а Джон и Патрик Макенроу - на звездите от останалия свят.