ФАКТ! Дънекова се оказа света вода ненапита: Не е взимала допинг в Рио

снимка: фейсбук

Нашумялата в негативна светлина миналото лято по време на Олимпиадата наша лекоатлетка Силвия Дънекова не е взимала допинг. Тя доказа своята невинност за употреба на забранени стимуланти и с еоказа света вода ненапита.

Дънекова беше оневинена от Дисциплинарната комисия към БОК, която трябваше да вземе решение относно наказанието й. Такова обаче няма да има, защото липсва прегрешение.  

"Оправдана съм, сподели добрата новина Дънекова. Мога да се състезавам обаче след 14-дневен срок, който може да се оспорва решението. Това може да направи само БФЛА, но аз не вярвам да го стори. Това не е само победа за мен, а за цялата българска лека атлетика, за целия български спорт дори. Явно битката е възможна и аз го доказах. Този период от 14 дни е много важен, но не вярвам, че някой ще оспорва невиността ми.", обясни радостната Силвия

"На чист юридически език. Много исках да видя финал на тази история, защото девет месеца се измъчих. Първо чаках решение на УАДА, те решиха да пренасочат случая ми към ИААФ, а те към БФЛА, от където не могат да вземат решение, а се обърнаха към БОК. От БОК сформираха Дисциплинарна комисия, която се снабди с всички документи по случая ми. Изслушаха ме на 10 април, а в понеделник излязоха с решение, че няма достатъчно доказателства и дори неволно не съм нарушила допинг правилата на УАДА.", даде подробности лекоатлетката. И продължи:

"Учудих се от себе си. Не вярвах, че ще мога да изляза от този шок, в който изпаднах през август. Не ми беше лесно през цялото време. Борих се сама. Затова сега е един щастлив момент. Така както сама си покривах нормативите за големи първенства, така и сега сама се борих. Но явно битката срещу институциите е възможна и това трябва да е пример за всички. Трябва всички да се поздравим с победата, която е за целия български спорт."

Силвия Дънекова няма да иска извинение от ръководителите на спорта у нас и от всевъзможни капацитети, които се надпреварваха да я калят и да обясняват колко е изложила България на най-голямата сцена в Рио де Жанейро.

"Ако имат очи и ми се извинят, да, ще го приема. Аз сама няма да влизам в полемики. Мислех, че хората, като министър на спорта, председател на федерация, са на постовете си, за да ни помагат, а не само да се снимат с нас и да са до нас, когато ни е най-трудно. Така както всички подкрепиха Габриела Петрова, така можеха да застанат и до мен. Накрая и аз доказах, че съм невинна".