ФА иска по-силен национален отбор

Комисия към Английската футболна асоциация (ФА) обяви набелязани мерки с цел повишаване нивото на английския национален отбор и насърчаване на местните футболни таланти.

Президентът на ФА Грег Дайк представи доклада на комисията от 80 страници, в който е изложена стратегията на асоциацията в близките години. Една от основните мерки е всички клубове да имат "Б" отбори, които да се състезават в ниските дивизии.

Бе предложено създаване на "Лига 3", в която да участват "Б" отбори на 10 от водещите отбори плюс "Б" отбори на най-добрите клубове от долните дивизии. "Б" отборите могат да изпадат и да се изкачват максимум до Лига 1, без да играят в Чемпиъншип и Висшата лига и винаги трябва да са поне една дивизия по-надолу от своите "А" отбори.

Друга точка в доклада е постепенно увеличаване на броя на английските футболисти в елита. В момента във Висшата лига играят 66 английски играчи, а целта е техният брой да нарасне на 90 до 2022 година.

В същото време ще бъде намален броят на чужденците чрез по-затегнат контрол на издаването на работни визи за Острова.

"Намаляването на местните играчи е проблем в цяла Европа, но той е още по-важен за Англия. Ако тази тенденция се запази, бъдещето на английския национален отбор не е никак розово. Ако това не се промени бъдещият селекционер на Англия ще има все по-малък избор измежду водещите английски футболисти", каза Грег Дайк.

Англия не е играла на финал на голямо първенство откакто триумфира със световната титла у дома през 1966 година.