Евроком спечели първия кръг от шампионата по ралиспринт

снимка: Булфото

Пред погледите на близо 6000 зрители, окупирали скоростният етап Варна (2.4 км) пред Двореца на културата и спорта в града, днес екипажа на Евроком Рали Тим Пламен Стайков/Рафи Кадир (Мицубиши Лансър Ево 9) спечелиха първия кръг от шампионата на страната по ралиспринт.

Двамата записаха две етапни победи в първата надпревара от първия официален шампионат в тази дисциплина у нас и завършиха състезанието с общо време от 17:58.7 минути, като изпревариха съперниците си от шуменския клуб Стари столици Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Мицубиши Лансър Ево 9) с 5 секунди.

"Никога не съм допускал, че може да има толкова хлъзгаво трасе", заяви победителят от ралиспринт Варна. "Спирах не само на време, а и доста преди точката за спиране и въпреки всичко автомобилът ми продължаваше да се движи напред. Доволен съм от състезанието - страхотна надпревара с много съперници и публика край трасето, която аз не помня през последните десет години."

Според организаторите на първия кръг от шампионата неделната надпревара на 47 екипажа е била наблюдавана от повече от 10 000 зрители. Всъщност, като се има предвид, че Варна е градът с най-много и най-запалени фенове в автомобилния спорт, липсата на национално състезание в този град през повече от 14 години, си каза думата. Третото място запази екипажа на Глобул Рали Тим Крум Дончев/Петър Йорданов (Форд Фиеста R5), на които не достигна 1 секунди, за да завършат като първи подгласници на Стайков/Кадир.

Това крайно класиране от ралиспринт Варна бе непълно предвидимо, като се има предвид, че преди финалния пети етап, разликите между първите три екипажа бяха толкова големи, а трасето кратко и много бързо - едва 2.4 км, което не позволяваше да се заличат авантажите на съперниците и да се стигне до генерално разместване в общото класиране.

Ако етапът Варна все пак поднесе изненада, то това бе първото време, записано от екипажа на БАМС Христо Манолов/Ангел Башкехайов (Мицубиши Лансър Ево 9), завършили двата тура пред Двореца за 1:40.5 мин. Това е първата етапна победа за този тандем (по едно първо място в спринта спечелиха още Сурилов и Исаев). Истинската изненада в състезанието обаче бе това, че в последното изпитание, само на половин секунда зад победителите, се оказа абсолютният дебютант в рали състезание Симеон Иванов.

За младият пилот, който идва от картинга и едноместните болиди на Формула Рено, постижението е огромно, защото до момента той няма и 1 състезателен километър в рали, при това в толкова тежки и променливи метеоусловия и върху асфалт, който на моменти повече приличаше с държането си не "лед".