Ето ги талисманите на Олимпиадата в Рио 2016

снимка: БТА/AP

Блестящо жълто и лице на котка, заедно с брат си, който има зелена коса, това са талисманите на Летните олимпийски игри и на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро, които бяха представени от организаторите.

Талисманите, за които се твърди, че представляват животните и растенията на Бразилия, са ключова част от мърчандайзинговата кампания на Олимпиадата, която би трябвало да включва 12 000 продукта и и трябва да бъде важен източник на приходи.

От друга страна двата символа на Игрите са и опит за ангажиране на обществеността. Организаторите се надяват продажбите на сувенири да вкара в бюджета около 398 милиона щатски долара.

Измислената история на двата анимационни героя гласи, че те са родени от радостта на бразилския народ, а имената им ще бъдат избрани от публично гласуване на хората. За момента има дори и кратък списък с предложения: Оба и Еба, Тиба Тука и Ешкиндим или пък Винисиус и Том.

"Съвсем близо сме до създаването и на телевизионно шоу, както и партньорска продукция, която ще бъде с уникален лиценз за Рио 2016", заяви Сулимара Мултини, отговаряща в организационния комитет за телевизионната реклама, цитирана от БТА.