Епохално! Андерсън би Иснър след 26:24 в петия гейм и е на финал

6 часа и 31 минути! Толкова продължи първия полуфинал при мъжете на Уимбълдън между Кевин Андерсън и Джон Иснър. Южноафриканецът победи в епохалната драма на Ол Инглънд Клъб с 3:2 сета - 7:6, 6:7, 6:7, 6:4, 26:24. Това е вторият най-дълъг мач изобщо в историята не тениса ( №1 е Иснър - Маю отпреди няколко години, когато двамата играха над 11 часа, а в 5-ия сет резултатът бе немислимото 70:68 гейма за американеца).

Маратонът почна малко след 15:00 часа бг време и приключи малко преди 22:00 часа. Бомбардирите сипеха с след ас в сервис геймовете си, а зрелището бе неописуемо. В решаващия сет (на Уимбълдън няма тайбрек в 5-и сет) се стигна до надстрелване. Все пак Андерсън бе малко по-свеж и на няколко пъти пропиля точки з апробив. 

Иснър пък записа общо около 214 аса в турнира и подобри рекорда досега - на 212 на Горан Иванишевич.

В крайна сметка Андерсън в=изтръгна успеха с 26:24 гейма и взриви Централния корт в Лондо

Световният №8 Андерсън се препъна още във втори си сервис гейм, но не позволи колебанието му да даде безценен брейк на Иснър и отрази три точки за пробив, преди да излезе отново напред в резултата – 2-1.

В десетия гейм американецът сервираше за оставане в сета и изостана 30-40, но началният му удар отново започна да функционира – 5-5. Дойде ред и на тайбрек, в който до 4-4 точки двамата размениха по един мини-пробив, а при 7-6 Кевин взе нова точка от посрещане – 7-6(6).

Видно бе, че южноафриканецът има много по-комплексна игра. И когато сервисът му биваше върнат, добре захождаше на форхенда си и завършваше. Срещу себе си обаче имаше почти безгрешен съперник, така че отново трябваше дългият гейм да решава всичко. В него, Иснър направи мини-брейк за 2-0 точки, а после вкара агресивен ретур, с който си спечели време да излезе на мрежата и да поведе 3-0. Андерсън върна единия мини-брейк, но не се отчете с нищо повече – 6-7(5).

Джон Иснър инкасира първия си пробив в турнира, след като в осмия гейм на третия сет не успя да заличи пасив от 15-40. Така при 5-3 Андерсън сервираше за частта, но се поддаде на напрежението и допусна изненадващ моментален рибрейк – 5-4.

Отново се стигна до тайбрек, в който нивото и на двамата значително падна, но по-малко грешки направи американецът – 7-6(9).

До 3-3 в четвъртата част двамата си размениха по пробив, което ги извади от обичайния ритъм. По-бързо се мобилизира Андерсън, който проби отново за 5-4, а после нямаше проблеми със затварянето на частта – 6-4.

isner

Петият сет вече се развиваше напълно логично – и двамата се концентрираха върху началния си удар, а от посрещане не се опитваха да създават ситуация, а се надяваха на такава, за да бъдат по-агресивни. Разбира се, вече се понатрупа и умора и реакциите им при ретур се забавиха, което допълнително улесни сервирането.

При 7-7 Иснър сервираше и изчезна първото му подаване. При 30-30 тръгна към мрежата, но не успя да отиграе воле в краката си. Световният №10 отрази скрития мачбол с ас, а после стовари още два мощни сервиса за 8-7 гейма.

Джон взе подаването си за 10-9, след като навакса от 0-30, а вече на сметката си имаше 44 аса. Американският тенисист обаче изглеждаше много по-уморен от опонента си. Така в 21-ия гейм Иснър изостана 30-40 и му се наложи да влезе в разиграване, но с апроуч удар в краката не му се наложи да отиграва на мрежата – дюс, а след това взе сервис гейма си – 11-10.

При 17-17 гейма Иснър измъкна подаването си от 15-40, а до 19-19 никой от двамата не трябваше да спасява брейкбол. Междувременно, Джон подобри рекорда на Горан Иванишевич за най-много асове в едно издание на Уимбълдън, записвайки директна точка №213.

В крайна сметка брейкът стана факт. Андерсън проби за 25-24 и сервираше за победата, поведе 40-15 и сложи точка на маратона – 26-24.