Емо Костадинов и последният български гол на Световно първенство

снимка: Guliver/Getty Images

Рубриката "Незабравимите голове" на Sporta.bg продължава с едно великолепно изпълнение на Емил Костадинов, който беше единственият лъч надежда за националния отбор на България на катастрофалното Световно първенство, което се проведе във Франция.

Преди точно 16 години България изиграва последния си двубой на Мондиал, като в груповата фаза на шампионата във Франция 1998 "лъвовете" завършват на последно място със само една спечелена точка.

На 24-и юни пък нашият отбор, който заминава за Франция с големи амбиции след 4-ото място на Световното първенство в САЩ през 1994 година, изиграва последния си двубой, като губи с 1:6 от Испания.

Това е последното голямо първенство за Стоичков и компания, а лъчът надежда в нашия тим идва от Емил Костадинов, който е единственият българин с гол на злополучното първенство в САЩ.

При резултат 3:0 топката е насочена към него в наказателното поле. В типичен стил нападателят овладява добре и гардира, а за секунди успява да се обърне наляво и с мощен удар с десния крак да направи безпомощен вратаря на иберийците.

Оттогава насам България играе само на един голям форум (Евро 2004), но топлите спомени от незабравимите български голове продължават да изникват в съзнанието на всеки. Може да си припомните и изпълнението на Коща във видеото под статията (почва в 45-а секунда).