ЕКСКЛУЗИВНО за Sporta.bg! Треньорът на сензацията Берое Любо Минчев: Почерпихме се, можем да спечелим титлата

снимка: БГНЕС/EPA

Любо Минчев изведе Берое до Купата на България по баскетбол. Вчера заралии вдигнаха за пръв път в своята история трофея. Ето какво сподели специално за Sporta.bg ден след триумфа.

- Г-н Минев, как отпразнувахте успеха?

- Не много шумно. Сърбахме се с близки до отбора хора. Почерпихме се, но сме прекалявали. Голямото празненство го отложихме за по-късно, когато имаме време.

- Имаше ли специално посрещане от страна на феновете в Стара Загора?

- Не, нямаше нищо специално.

- Връщайки се назад към мача, как си обяснявате факта, че надиграхте тотално Лукойл?

- Бяхме изключително добри в защита. Специално в третата четвърт, когато ги пречупихме. Преди това мачът вървеше равностойно. Съумяхме да направим най-важното нещо - да спечелим борбата под коша. Първото полувреме имахме пропуски в това отношение, но след почивката вдигнахме разликата много сериозно.

- Казвате, че трудно ще свалите играчите на земята, как смятате да го направите?

- Нормално е в момента да има еуфория. Малко или много след успех се получава спад в представянето. Как ще го направя? На тренировката! Може пък и да не се налага. Този позитивизъм, който има в момента да изиграе положителна роля.

- Специалистите казват, че сте спечелили защото в отбора ви има колектив?

- Отборният дух е много важен. Той се проявява най-вече, когато момчетата играят в защита. Иначе, за да се постигне добра химия играчите трябва да са добри като хора и като личности. Да приемат критики, да се подкрепят в труден момент. Момчетата, с които работя са много добри, няма такава една специфична арогантност, която съм усещал в други американски играчи.

- Как успяхте да го постигнете?

- Аз не съм го постигнал, мога да помогна, не е главно моя заслуга, хората са такива. Ако има нещо да не е наред или е проблем, тогава да се меся, но винаги съм казвал, че за да има отборен дух не е главната заслуга на треньора.

- Може ли да разкриете какво казахте преди мача и на почивката на вашите играчи?

- Преди мача само чисто тактически неща. Иначе на полувремето им казах, че трябва да има дисциплина, защото не завършихме по най-добрия начин втората четвърт. Прибързахме и дадохме възможност на Лукойл да направят контраатаки и да отбележат точки. Казах им да играем по плана, който имаме - да подобрим защитата.

- По силите ли е на Берое да се бори за титлата?

- Не искам сега да коментирам. Постигнахме успех, на който още се радваме. От утре започваме нов тренировъчен процес. Правили сме и слаби мачове. Силите в първенството са доста изравнени. И е възможно да се получат издънки. До края на сезона има доста време. Може да се борим за титлата, но това, че сега сме били Лукойл, не ни гарантира и тогава успех..

- Толкова много чужденци, добре ли е за българския баскетбол?

- Дайте ми един свободен български играч на ниво и ще го взема..

ПОЗОВАВАНЕТО НА ПЪРВОИЗТОЧНИКА НА ИНТЕРВЮТО – SPORTA.BG - Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!

Костадин Джорджев