ЕКСКЛУЗИВНО пред Sporta.bg! Станимир Стоилов: Човъркаха в мозъка на Батков и той съсипа Левски, аз не съм дребен хитрец - мога да тропам по масата

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Станимир Стоилов безспорно е най-успешният български треньор – както у нас, така и зад граница. Мъри е боготворен от много фенове на Цар Футбол и мразен от доста. Сигурното е едно – не оставя никого безразличен. В България всеки разбира от политика и футбол, но Стоилов е сред малцината, които доказаха, че имат понятие от второто. Мъри пое никому неизвестния тим на Астана и го направи отбор, с който се съобразяват всички в Европа. С бюджет, който в никакъв случай не може да се нарече баснословен. За отбора от столицата на Казахстан чуха из целия свят, след като взе 4 точки в групите на ШЛ. Архитектът на успехите са Стоилов и щабът му, съставен още от Цанко Цветанов и Саид Ибраимов. Левскарите си мечтаят Мъри пак да поема „сините“, с които също игра в ШЛ, ботевистите си скубят косите, че го изгониха с обиди. Станимир Стоилов успява, защото назовава нещата с истинските им имена и е човек и треньор с принципи, които не нарушава. Специалист, който често ползва понякога непопулярни методи в името на крайната цел. Треньор, който отстоява позициите си. Станимир Стоилов се съгласи да даде интервю, специално за Sporta.bg. Пред медията ни той разкри прелюбопитни неща, както за престоя си в Казахстан, за виждането си за родния футбол, така и някои наболели въпроси, които терзаят родния запалянко.

-Г-н Стоилов, къде сте в момента и къде смятате да изкарате коледните и новогодишни празници?

-Това не е важно, аз винаги слагам черта на разграничение между професионалната и лична сфера. Принцип ми е на лични въпроси да не отговарям.

-Тогава кажете - успявате ли да заредите батериите в България и да разпуснете след успешния, но тежък сезон?

-Опитвам се да заредя батериите. Най-вече в психологически план. Ттрудено е след толкова успешен и емоционален сезон човек да се отърси от всичко, но се надявам да успея.

4148047

-Избрахте да продължите да водите Астана, не се ли притеснявате, че на върха, който достигнахте е доста ветровито и трудно ще пробиете пак в групите на ШЛ и ще вземете трета поредна титла в Казахстан?

-Аз винаги съм знаел, че на върха има бури. Това обаче никога не ме е плашело. Напротив. Аз съм човек, който умее да изпива, ако се налага, горчивата чаша до дъно. Никога не съм бил дребен хитрец и интересчия във финансов аспект. Готов съм да се изправям пред предизвикателствата и да се боря с тях. Пак повтарям – не съм бил, не съм и няма да бъда хитрец на дребно, търсещ лесното.

-Някой меси ли Ви се в работата в Астана, разкрийте повече за йерархията и начина на управление на клуба?

-Всъщност в Астана йерархията и структурата на клуба е като тази в българските отбори. Разликата е, че спонсорите на Астана са държавни – доста мощни спомоществователи. Иначе другото е като в България.

-Каква част от случилото се в Астана се дължи и на вашите помощници – Цанко Цветанов и Саид Ибраимов?

-Винаги старши-треньорът е този който обира лаврите и славата. Точно затова искам да подчертая, че Цанко и Саид имат огромен принос за успехите на Астана. Работата им остава скрита, най-вече за медиите. Те са хората, на които се уповавам и победите ни са краен продукт на нашата съвместна работа. Тук трябва да отдам заслуженото и на казахстанските ми помощници, които също са отлични специалисти.

-Димитър Димитров-Херо, който също е треньор в Казахстан, разкри, че често се чувате по телефона. Вие на него или той на Вас дава съвети и какво си казвате?

-С Херо на първо място сме приятели. Учил съм се от него и е най-нормалното нещо на света все още да се вслушвам в неговото мнение. Аз също помагам, ако мога с нещо. Като по-млад от него е резонно да попивам от треньор като Херо. Винаги с него разговорите ни са били на футболна тематика.

-Като ниво – първенството в Казахстан по-класно ли е от А група?

-Не мога да направя подобно сравнение. Причината е, че в последно време нямам пряк поглед върху А група. Информирам се за резултатите, но не съм наясно с останалото. Гледах някои мачове от последните кръгове у нас, но това не е достатъчно, за да си изградя мнение, което да е меродавно.

4060694

-Много фенове на Ботев съжаляват, че са Ви псували и в крайна сметка напуснахте Ботев. Защо обаче с „канарчетата“ не успяхте да се сборите за титлата и Купата с Лудогорец, макар че бюджетът по това време в „жълто-черния“ клуб бе солиден?

-Бюджетът в Ботев в никакъв случай не бе на нивото на Лудогорец и дори на още няколко тима по времето, когато ръководех „канарчетата“. Веднага ви казвам, че средствата в Ботев бяха солидни само през последните 3 месеца от престоя ми в Пловдив – от март до май. През останалото време бюджетът на клуба беше на средно ниво и това трябва да се знае от феновете. За сравнение – Лудогорец, Литекс, Левски, ЦСКА и Берое разполагаха с повече пари. Това е истината.

-В този ред на мисли – класиранията за Европа са успех...

-Именно. Това, което ви разкривам за бюджета означава, че постигнатото от мен и моя екип в Пловдив трябва да се счита за успех. Когато дойдох в Ботев феновете искаха да бием Левски и Локо (Пд). Ние не само ги бихме, а им нанесохме доста загуби. Ботев под мое ръководство се научи да печели дербитата. Нещо, което не се бе случвало от 20 години назад. Твърдя, че играехме като равен с равен с Лудогорец – както за първенството – така и за Купата. Специално за финала за Купата съм убеден, че не заслужавахме да паднем.

-Наскоро Сашо Александров-Кривия се оплака, че се чувства предаден от Вас. Защо казва подобно нещо и имаше ли в Ботев хора, които Ви пречеха, вместо да помагат?

-Всички, които по онова време бяхме в Ботев работехме за благото на клуба. Абсолютно всички бяха отдадени на „жълто-черната“ кауза. Тук е моментът да кажа, че Юли Попов беше перфектният президент. До последно той даваше всичко, за да бъде Ботев добре. Както навсякъде обаче имаше и хора, които бяха настроени срещу мен. Аз вярвам, че ботевистите видяха реални резултати за клуба, когато аз бях там.

4048925

-Два от вашите бивши клубове – Левски и Литекс сътвориха поредното безумие в родния футбол, което отекна и зад граница. Вие бяхте на стадиона, само футболна ли е причината за изваждането на ловчанлии от мача или има нещо по-дълбоко?

-Вижте, аз не мога да бъда съдник на случилото се. Това, което видях беше един отличен – бърз и отворен футбол в първите 15-20 минути на този мач на „Герена“. Не мога обаче да оправдая напускане на терена по средата на мача, по какъвто и да е повод. Все пак на трибуните има хора, които са платили за билети. Цяла България сигурно е била пред телевизорите, затова не биваше да се стига до прекратяване, но за причините за него аз не искам да говоря.

-Кой е най-добрия футболен бос, с когото сте работили у нас?

-Истината е, че и в трите клуба – Левски, Литекс и Ботев срещнах разбиране от собствениците. Всички бяха добре настроени към мен. Винаги с думи и дела съм успявал да покажа на босовете, че това, което правим си струва. В моя отбор на сърцето – Левски – постигнахме страхотни резултати. В Ботев и Литекс също изпълних това, което ми бе поставено като цели и задачи. Не съм имал проблеми със собствениците в нито един от тези клубове и затова не искам да изваждам напред само едно име. В Левски за 1 година преизпълнихме бюджета за сезон напред – само с продажбата на един-двама играчи. В Ботев с продажбата на Тодор Неделев в Майнц се случи същото. Клубовете бяха на печалба, което за България си е новина.

-Тодор Батков ли съсипа успешния Левски, който в А група мачкаше, а в Европа беше равен с грандовете?

-За съжаление така се получи. Тодор Батков бе подведен от разни хора около него. От един ЕвроЛевски, който създадохме той не надгради, а го съсипа. Вместо Левски отдавна да има построен модерен стадион и да жъне още успехи – се стигна до неприятни неща за отбора, който обичам. Не ме разбирайте обаче погрешно – аз нямам нищо лично срещу Тодор Батков. Просто казвам къде той сгреши. Подведоха го и той ме махна. После увеличи бюджета двойно. Вместо да постигне нови успехи обаче клубът се срина. Човъркаха му в мозъка дълго време и накрая го накараха да вземе грешните решения. Всичко това впоследствие се върна като бумеранг при него и се наложи той да прехвърля собствеността на Левски на други лица. Не трябва обаче да се забравя, че той е може би най-успешният президент, който Левски е имал.

-Има ли млади български треньори, които мислите, че могат да тръгнат по вашите стъпки и да постигнат успехи, за които да се говори в цяла Европа?

-Надявам се искрено. Мисля си обаче, е на младите български треньори им липсва увереност да тропнат по масата и да отстояват позициите си през президенти и собственици. Собственото им Аз е потиснато. Те се съобразяват. Аз, например, винаги съм тропал по масата и съм правел всичко възможно нещата да се случват, както аз желая. Това е необходимо, за да има един треньор успех.

-Кой отбор ще спечели тазгодишното издание на ШЛ?

-Нямам представа, доста са тимовете, които могат да го сторят.

-Има ли български играчи, които да хващат окото и да искате да привлечете при Вас в Астана?

-Не, няма такива играчи. Имайте предвид, че и финансово Астана не е бездънен извор и кризата през идния сезон ще се усети. Това не ме плаши.

-Какво бихте пожелали на българските футболни запалянковци през новата 2016-а година?

-Първо футболът да им носи удоволствие. Да ги радва и да ходят на стадионите, където да дават подкрепата си за любимите си тимове. Най-вече желая на всички здраве.

ПОЗОВАВАНЕТО НА ПЪРВОИЗТОЧНИКА НА ИНТЕРВЮТО – SPORTA.BG - Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!