Екатерина Стратиева удари в земята мъжете на рали "Азорски острови"

Екатерина Стратиева и Кармен Поенару (Citroen C2 R2 Max) се утвърдиха в челото на класирането при дамите в Европейския рали шампионат (ERC), след като завършиха успешно рали "Азорски острови". Бернардо Соуса (Ford Fiesta RRC) спечели надпреварата, която бе пети кръг за сезона.

Стратиева имаше куп проблеми, които започнаха още в четвъртък вечер със спирачките и продължиха до финала на надпреварата заради по-задната ѝ стартова позиция. Въпреки това тя завърши на 24-а позиция в общото класиране и дванадесета при автомобилите с предно предаване, което бе напълно достатъчно, за да спечели пълен точков актив в дамския шампионат и да се бетонира в челото на класирането.

„Миналата година условията бяха по-трудни, но това беше едно от най-тежките ми състезания. Заради многото катастрофи не карахме в голяма част от етапите, чакахме много преди старта на почти всяка отсечка и постоянно имахме проблеми”, заяви Стратиева след финала на надпреварата.

„Още на първите три етапа в четвъртък изгубихме много време заради повреда в спирачките. Това ни отреди предпоследно място в стартовия списък за следващия ден, а хаосът в по-задните позиции бе пълен. За капак на всичко имахме проблеми със скоростния лост в петък следобед.”

„Надявахме се в събота нещата да потръгнат и да караме спокойно до финала, но и това не се случи. На суперспециалния стана някакво объркване с маршалите, оказа се, че и конкурентът ни в отсечката е ударил човек, но за щастие контузиите не бяха сериозни. Уж ни дадоха служебно време за старта на следващия етап, впоследствие обаче ни бяха сложили 15 минути закъснение и трябваше да прекараме голяма част от вечерта в секретариата, за да оправим всичко.”

„Най-важното все пак е, че стигнахме до финала и се утвърдихме в челото на дамския шампионат. Именно тази задача си бяхме поставили преди старта и я изпълнихме!” 

Победата в генералното класиране на рали "Азорските острови" спечели местната звезда Бернардо Соуса, който завърши на 6,2 секунди пред заводския пилот на Peugeot Кевин Абринг. Двамата спореха до последно за първото място, но повредата, която холандецът получи в сервото на новия 208 T16 в петък, и двете завъртания в събота сутринта се оказаха решаващи за крайния изход от състезанието.

Водещият пилот на Peugeot Крейг Брийн също имаше отличен шанс да спечели петия кръг за сезона в ERC, но напусна преждевременно надпреварата след деветата отсечка заради повреда в електрическата система.

Преди това ирландецът записа четири етапни победи и оглавяваше класирането. Рикардо Моура (Ford Fiesta R5), Кайетан Кайетанович (Ford Fiesta R5) и Бруно Магалаеш (Peugeot 207 S2000) също отпаднаха, а Василий Грязин (Ford Fiesta S2000) излетя от пътя в предпоследната отсечка, което донесе първия подиум на Жан-Мишел Рау (Peugeot 207 S2000) в ERC.

Следващият кръг от Европейския рали шампионат е в Белгия и стартира на 19 юни.