Ефенберг предложи луда идея, за да се стопира хегемонът Байерн

Легендата на Байерн Мюнхен Щефан Ефенберг се обяви за революция в германския футбол с оглед стряскащата доминация на баварците, съобщава gol.bg. Както е известно, последните пет титли бяха спечелени с космическа преднина от общо 79 точки пред завършилите на второ място отбори, а през този сезон мюнхенци вече дръпнаха с 18 пункта на втория Байер Леверкузен.
 
"След като се въведоха видео повторения и световно първенство през зимата в Катар, защо да не се изгради нов модел в Бундеслигата? Напрежението ще се завърне, а с него и атрактивността. Бундеслигата трябва да помисли върху това", написа Ефе пред t-online.

49-годишният анализатор предлага създаването на две групи от по 9 отбора. Играе се по системата "всеки срещу всеки" с разменени гостувания до Коледа. Така всеки отбор ще запише 16 мача преди празниците.

Първите четири отбора от двете групи и най-добрият пети отбор отиват в Група 1, която ще определи шампиона на Германия и евроучастниците с мачове от януари до май. Всички останали отбори попадат в Група 2, която да определи два изпадащи отбора и участника в плейофите за оставане в елита. 

Отборите в първа и втора група започват с актив от 0 точки, по идея на ексцентричния бивш германски национал, който добави: "Зимната пауза трябва да отпадне и сезонът да се поднови в първата седмица на новата година. Така играчите ще се държат в добър ритъм".