Една легенда изчезна: Стяуа умря! Да живее Стяуа

Грандът Стяуа (Букурещ) вече го няма. Да, точно така - румънското футболно страшилище официално е закрито. Стяуа е най-популярния отбор в северната ни съседка, с милиони привърженици. Местното военно министерство забрани на клуба да ползва името и емблемата, след като спечели проточило се с години дело окончателно. От вчера тимът се казва "FCSB".

"Седем милиона съдии, Папата, Нато.. Всеки може да ни вземе името. Но това не променя факта, че този клуб продължава да бъде Стяуа и всички знаят това. Всички ще продължат да ни наричат Стяуа, но официално ще бъдем FCSB", обяви собственикът - ексцентричният милиардер Джиджи Бекали.

Стяуа е единственият румънски отбор, който е шампион на Европа (1986 г.), рекордьор по титли - 26, и е спечелил 22 национални купи. Военното министерство на Румъния обяви, че смята да създаде нов клуб към армията, който да носи името Стяуа. Той ще се пръкне през лятото за старта на новия сезон и ще стартира съществуване от трета или четвърта дивизия. Иначе казано - съдбите на военните клубове в Румъния и в България в голяма степе се припокриват.