Един рекорд без излишен блясък

галерия:

снимка: БТА/AP

Мирослав Клозе е най-великият голмайстор в историята на световните първенства, след като вкара 16-ия си гол във вратата на Бразилия снощи в първия полуфинал от Световното първенство 2014. По този начин роденият в Полша нападател изпревари бразилския феномен Роналдо, който остава с 15 гола.

При едно такова постижение медиите щяха да гръмнат в невиждани възхвали, да му посветят цели страници, стига то да бе постигнато от всеки друг футболист, но не и от Мирослав Клозе. Сега реакцията е такава, какъвто е и стилът на игра на Клозе, каквато е и неговата кариера – противоречиви.

Клозе определено не е Роналдо. Не притежава магическото докосване и качества на гениалният бразилец, който имаше доста трудна и вълнуваща кариера, съпътствана от възходи и падения, моменти на слава и тежки контузии.

Германецът не може да събуди респекта, който всява Роналдо, но фактите са факти – нападателят на Лацио е голмайстор на номер 1 на световните футболни финали и е единственият футболист, който игра на четири поредни полуфинала на този форум.

Клозе никога не е бил атрактивен играч, не е бил голяма звезда, но винаги е вършил това, което се иска на терена. Всичките му 16 гола на Световни първенства са от наказтелното поле и почти всички не са плод на някакви блестящи отигравания. Но Клозе винаги е там където трябва в точния момент и едно просто, често инстинктивно докосване причинява големи главоболия на противниковите защитници.

4096486

На Мондиал 2014 срещу Гана Клозе бе влязъл едва преди две минути в игра и още не бе играл с топката, когато засече топката във вратата на африканците и донесе ценната точка на своя тим. Срещу Бразилия пък отново прояви голмайсторския си нюх и дори след първия пропуск не позволи на Жулио Сезар да прекърши устрема му към рекорда.

Така постижението на Роналдо остана в историята, а радостта на германският национал е напълно зслужена, основно заради интелигентността в неговата игра.

Клозе започна турнира като резерва, дори не влезе в игра при разгрома срещу Португалия, когато бе идеалният момент да гони своя рекорд. Използва първия си шанс и въпреки, че не белсна с нещо особено срещу САЩ и Франция, пословичната му упоритост го доведоха до успех, а помогнаха и на Германия да се устреми към четвъртата титла.

4101271

Често Клозе е обвиняван, че е късметлия, но истината е, че той сам гради своя късмет. Трудното детство, тежката адаптация към германския начин на живот след емиграцията на неговото семейство, очевидно му е помогнала да изгарди своя харктер. Нападателят няма много фенове, далече е от блясъка на големите звезди, но те и не му трябват. Клозе е известен като тих и скромен човек и голям спортсмен.

През 2012 година той вкара гол с ръка за Лацио, след което си призна и попадението бе отменено, а вместо жълт картон получи ръкостискане от съдията. По време на престоя му във Вердер пък му се е случи да признава, че срещу него не е било извършено нарушение за дузпа.

4101274

Клозе е истински професионалист, който обича спокойния живот, внимава как се храни и как поддържа тялото си. На това се дължи и дълголетието му във футбола и фактът, че не е страдал от сериозни контузии. Тук е голямата разлика с Роналдо, който преди Мондиала, къде на шега, къде на истина, изрази учудване, че конкурентът му изобщо още играе футбол.

Клозе обаче не само още е на терена, но продължава да бележи голове и постига рекорди. И не е чудно, ако в неделя отново поведе Германия в решителната битка за Световната титла. А кой знае, там може да вкара и още едно попадение за историята.