Джугански: Ако ощетяваха Литекс и Лудогорец, нямаше да са начело

снимка: БТА

След двубоя за Купата на България между Литекс и Лудогорец в събота отново се заговори с пълни сили за съдийството в България. Кирил Домусчиев и колегите му от Ловеч Трифон Попов, Величко Дихонов и Стой­чо Стоилов си спретнаха словесна воина, като едните казва­ха, че Литекс е подпиран, а дру­гите - че Лудогорец е най-бутаният отбор в България. По тази причина, а и за всички реферски грешки от началото на 2014 г. „Меридиан Мач" реши да потър­си шефа на Съдийската комисия Никола Джигански.

Г-н Джугански, въпреки че ма­човете се възоб­новиха преди по-малко от месец, вече доста от клубо­вете се оплакаха от съдиите. Как бихте коментирали послед­ния случай след Ли­текс - Лудогорец 1:2?

- Аз няма да комен­тирам съдийството на Никола Попов в Ло­веч и няма да изпадам в детайли за спорните ситуации. Истината е, че той допус­на някои грешки, заради което ние от Съ­дийската комисия не сме доволни.

Ако в БфС пос­тъпят жал­би от Литекс и Лудо­горец към не­го, шансът той да почива е голям. Мога да кажа че Нико­ла Попов наистина сгреши в някои ситуации, но грешките не бяха в полза на единия или другия от­бор.

Да, но видяхте каква словесна престрелка се полу­чи между шефовете на двата клуба...

- Лошото е, че точ­но от първите два отбора имат оплаквания към съдийството, не само за последния мач по­между им, а като цяло през сезона. Едва ли ако те бяха ощетявани постоянно, щяха да заемат тези позиции. Аз мога да ви уверя, че няма никаква тенденциозност в отсъжданията на съдиите. Това е истината.

Какво бихте ка­зали на футболните ръководители, които след всеки мач ко­ментират арбитрите?

- Какво да им кажа? Преди 2 месеца проведох­ме специална среща, на която присъстваха представители на всички клу­бове, както и ние - членовете на Съдийската комисия. От клубовете бяха доволни и искаха да продължаваме по същия начин. Е, не мога да разбера как за 2 месеца нещата се промениха толкова много.

Напоследък мно­го ви атакуват, лично вас?

- Да, знам за какво говорите. Все пак жи­веем в България. Мно­го добре осъзнавам откъде идват тези ата­ки и кой стои зад тях. В подробности обаче не искам да изпадам, но ги имам предвид. След първото Вечно дерби за годи­ната и от Левски, и от ЦСКА се изказаха против Георги Кабаков, който вдигна 16 картона.

Какво е ва­шето мнение за него­вото съдийство?

- Когато за час и половина трябва да вземеш над 100 важ­ни решения, е нор­мално да има грешки. Според мен обаче Ге­орги Кабаков се спра­ви в онзи мач. Вижте, той е допуснал някои неточности, но те не са били в едната или другата посока. Досега най-доб­рият ни оефер Георги Йорданов свиреше поч­ти всяко дерби в кръга. След разде­лянето на първа и втора седмица обаче вече има по две дербита в кръг.

На кого ще ги пове­рите?

- Освен Георги Йорданов имаме още много добри съ­дии. За рефери на дербитата ще бъдат назначавани Станис­лав Тодоров, Нико­лай Йорданов и дру­ги.

Да, но от ЦСКА изразиха позиция, че не искат Тодо­ров, Николай Йор­данов и Таско Тас­ков да им свирят.

- Така е, но през този сезон Таско Тас­ков получи мач на ЦСКА (б.р. - първия двубой с Хасково за Купата на България, завършил 6:2). Така че ние не можем да се съобразяваме толкова много с клу­бовете. Очаквайте до края на сезона и Станислав Тодоров да свири някоя от срещите на ЦСКА.

Има ли съ­дии, в чия­то честност се съмнявате?

- Не, няма такива съдии. Уверен съм, че всички български ре­фери са честни и нико­га не помагат на един или друг отбор. Нор­мално е да има греш­ки. Това е истината. Но те никога не са били умишлени.

В последния кръг Георги Йорданов отново бе безг­решен на ЦСКА -Левски 1:0...

- Така е. Той се справи с този мач.

А Николай Йор­данов, който ръково­ди Ботев - Локо (Пд)?

- Според мен и той се справи. Видяхте, че след мача нямаше се­риозни оплаквания от двата клуба. Тепърва предсто­ят големите дербита в А група.

Има ли възможност някое от тях да бъде повере­но на чуждестранен съдия?

- За момента няма такива идеи, а и пре­зидентът на БФС Бо­рислав Михайлов е дал пълна свобода на Съдийската комисия. Ние имаме доверие на българските съдии. Надявам се и зная, че те ще се справят с тежките мачове.

Ако все пак клу­бовете поискат чуж­дестранни рефери?

- Ще се проведат разговори, ще бъде уведомен БфС и евен­туално след това ще се вземе решение. Вие какво си по­желавате от съдиите до края на сезона? - Аз си пожелавам те да свирят на ниво. Знам, че имат качест­вата да го направят.