Джудистите заминаха за Европейската купа, федерацията ще пише до Световната за квота на Ивелина Илиева за Рио

Националният ни отбор за юноши и девойки до 21 години замина за Лайбниц, Австрия къдетоще се проведе Европейската купа по джудо. 9 състезатели ще представят страната ни нафорума, като в делегацията са и двама треньори – Георги Петров и Илиян Недков.Цветелина Цветанова (44кг), Изабела Христова (57кг), Изабел Христова (63кг), Илина Стоянова(78кг), Денислав Иванов (60кг),Божидар Темелков (66кг), Арман Мартирусян (66кг), КалоянРадлев (73кг) и Борис Георгиев (90кг) са джудистите, които ще участват в предстоящите дни наавторитетния и силен турнир.

В същото време от БФДжудо подготвят специално писмо до президентът на Световнатафедерация Мариус Визер с искане да се отпусне квота (уайлд кард) за Ивелина Илиева, коятода участва на Олимпиадата в Рио.

„ Мотивите ни за отпускане на въпросната квота на Ивелина са, че тя дълго време беше контузена и към момента е на 20-то място в световната ранглиста . Не попада в първите 16-т, които получават директно участие за Игрите. Има подобни случаи в нашия спорт и джудисти вземат „уайлд кард” за големи първенства. Ивелина заслужава да бъде сред световния елит в Бразилия и ние като федерация сме длъжни да реагираме, като напишем писмо с мотивите ни до шефа на централата Мариус Визер. Само за сравнение ще кажа, че на предишната Олимпиада в Лондон, световната федерация беше дала към 20 такива квоти за различните държави, а състезател от Грузия стана олимпийски шампион благодарение на „уайлд кард”.

Имаме добро име в световното джудо и дано да се вземе решение, което ще бъде в наша полза. Ако не бяха травмите на Илиева , тя без проблем щеше да бъде сред първите, които директно получават квота за Рио.”, заяви генералният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев.

До момента имаме две сигурни квоти за Олимпидата в джудото. Ивайло Илиев (81кг) и Янислав Герчев 60кг). Илиев и Герчев се завърнаха от Анталия където им приключи лагера преди

Европейската купа в Мадрид, която ще бъде на 4 и 5 юни в испанската столица. В сръбския град Кикинда, Сърбия пък ще се проведе Балканското първенство за кадети. 20 състезатели от България ще участват на шампионата.

Този уикенд предстои и Държавното първенство по джудо. Спортната зала в Пазарджик ще бъде арена на битките за медалите в различните категории при момчета и момичета, юноши и девойки младша възраст ,мъже и жени.