Джокович с впечатляващ обрат срещу надъхан младок в Доха

Световният №1 Новак Джокович се класира на 1/4-финал на турнира в Доха след обрат с 4-6 6-4 6-1 срещу Мартон Фучович. Унгарецът изненада с изключителна ефективност и игра на много високо ниво през първия сет и почти до края на втория. Доминираше в разиграванията и сервираше перфектно, но поддържането на такова равнище на представяне се оказа непосилно и носителят на 14 титли от Шлема взе нащата в свои ръце.

Ноле имаше колебания в първото си подаване, но го взе – 1-1. Последва период, в който и двамата са достатъчно солидни и избягваха грешки – 4-4.

В деветия гейм най-силното оръжие на световния №1 – бекхендът, го предаде. Серия от грешки доведоха до пасив 30-40. Ноле се измъкна с агресивна игра от дъното на корта, но при 40-40 прояви позната своя слабост – смачът, и изкара удобна топка. На следващия брейкбол Фучович пое контрола с тежки форхенди и проби за 5-4.

При този резултат световният №36 сервираше за сета и не трепна, повеждайки 40-0, преди да приключи с перфектен сервис – 6-4.

Вграден видеоклип

Унгарският тенисист нямаше пропуск в тактиката, следеше внимателно движението на опонента си и атакуваще форхенда му. Ясен сигнал за неприятности за Джокович бе това, че губи точки, които по принцип рутинно взима, а това доведе и до допълнително напрежение.

В петия гейм световният №1 извади подаването си от 0-30, но след това заигра много по-силно.

В десетата част Фучович за първи път бе опрян до стената, след като изостана 15-40. Той отрази първата опасност, а на втората рискува, след като спря да играе, за да оспори съдийско решение на основната линия, а „Ястребовото око“ показа, че топакта е добра и пробивът бе факт – 4-6.

След почивката Фучович не приличаше да себе си – изостана 15-40 след няколко непредизвикани грешки, а на първия брейкбол заби форхенд в мрежата – 0-2. Ноле затвърди за 3-0 и вече имаше пълен контрол над изхода на мача.

Унгарецът изглеждаше все по-уморен, закъсняваше и допусна втори пробив – 0-4, като това предреши изхода. Въпреки че Джокович допусна единият пробив да бъде върнат за 1-4, взе следващите два гейма и се класира напред – 6-1.