Джокович бе сгазен от аутсайдера Хьон Чунг

Новак Джокович отпадна на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия, сразен от Хьон Чунг с  6-7(4) 5-7 6-7(3). Бившият №1 в света видимо се бореше с физическо неразположение, което по никакъв начин не омаловажава успеха на корееца. Световният №58 изигра брилянтен мач и напълно заслужено се поздрави с престижната победа.

Още от самото начало стана ясно, че Джокович ще има неприятности. Сърбинът изостана с 0-4 след два затвърдени пробива от корееца. В шестия гейм Ноле успя да върне единия, а в 10-ия, в който Чунг сервираше за сета, навакса и втория.

Така се стигна до тайбрек. Джокера започна уверено и спечели две хубави точки, но направи двойна грешка за 2-3, което бе и първият минибрейк. Последва невероятно разиграване с 26 удара, което завърши с печелившо воле на Ноле – 3-3. След размяната на полетата обаче последва срив в играта на бившия №1 и Чунг достигна до 6-3 и три сетбола. Джокович опита ретур уинър на втория сервис и топката кацна на линията. От втория си шанс обаче кореецът успя – 7-4.

След първия сет Ноле взе медицински таймаут, явно изпитвайки болки в лакътя. Бившият №1 притисна съперника за пробив но пропиля цели четири брейкбола в първия гейм. Веднага след това Джокович бе пробит отново. При 15-40 той атакува на мрежата и бе матиран със страхотен минаващ удар от бекхенд.

Сърбинът върна брейка в седмия гейм и сетът вървеше към нов тайбрек, когато Чунг нанесе нов удар по подаването на именития си съперник. Джокера пропусна геймбол за 6-6, след което кореецът си спечели сетбол. Ноле сбърка форхенд и задачата му стана много трудна – 5-7 и изоставане с два сета.

В третия сет изглеждаше, че мачът е изцяло под контрола на Чунг, който проби за 3-1. Джокович даде всичко от себе си и успя да върне пробива, а със сигурност имаше за какво да съжалява в седмия гейм, в който се добра до нов брейкбол, но взе грешно решение при едно воле, което можеше да го изведе напред в резултата.

Сърбинът отрази скрит мачбол, за да изравни за 4-4, след което на два пъти повеждаше на ретур с 0-30 в следващите два гейма на Чунг, но така и не съумя да си осигури шанс за пробив.

Стигна се до нов тайбрек, в който ситуацията на Джокера отново стана безнадеждна при 0-3. Сърбинът обаче навакса двата минибрейка изоставане и полетата бяха сменени при 3-3. Веднага след това обаче пресили форхенд, а Чунг спечели изумителна точка за 5-3 в своя полза. Ретур в мрежата на Ноле даде три мачбола на корееца и скоро след това всичко приключи с нова греша на бившия №1 в света

tennis24