Джерард разкрива в книга, че горял от желание да ошамари Брендън Роджърс

галерия:

снимка: БТА/AP

След биографиите на Майкъл Джордан и Майк Тайсън издателство Жануа’98 ще издаде и тази на Стивън Джерард през следващата година. Навярно ви е втръснало да чувате, че някое произведение не е просто книга или чудесен помощник в битката със скуката.

Но „Моята история” на легендата на Ливърпул наистина е по-различно четиво. Откровенията на иконата на толкова обичания в цял свят футболен клуб е своеобразен наръчник по лоялност и тотална отдаденост на каузата – ценности, натикани в невзрачните ъгли на иначе помпозния и къпещ се в милиарди долари съвременен свят на професионалния спорт.

Джерард е от онези момчета, чиито живот тече в една-единствена посока. Тази на неговия клуб! Ливърпул е философията, която Стиви Джи наследява и безусловно приема от своя баща, осъзнавайки че тя е неговата пътеводна светлина, независимо дали е свързан пряко с отбора на своето сърце или е просто един от онези милиони по земното кълбо, носещи частичка от Червената магия в себе си.

В „Моята история” бившият капитан на английския национален отбор е болезнено откровен. Стивън не се притеснява да разкаже за морето от сълзи, стекли се по бузите му след онова злокобно подхлъзване в двубоя с Челси, което на практика лиши Ливърпул от така жадуваната шампионска титла. За силната му привързаност и възхищение не само от детските му местни герои, но и от негови съотборници като Фернандо Торес и Луис Суарес, акостирали на „Анфийлд” от съвсем различни светове.

Джерард не скрива дори моментът на ярост, в който бил готов да зашлеви шикалкавещия мениджър Брендън Роджърс...

„Моята история” дава поредния отговор защо клуб като Ливърпул, не стъпвал на шампионския връх в Англия повече от 25 години, все така устоява на отровните бури и подмолните игри в комерсиализиралия се до неприемлива циничност  Цар Футбол и не може да бъде засенчен  от силните на деня. Признанията на Джерард идват на бял свят в момент, в който най-популярният спорт и неговите ръководители са разтърсени от може би най-крупните скандали в своята история. Но въпреки тях, там, край реката Мърси все още пеят с цяло гърло, че дори когато мечтите са разбити -„Вие никога няма да останете сами!”.