Джеки на 55: Всички станаха чиновници във футбола

снимка: Булфото

Легендата на ЦСКА и българския футбол Георги Димитров - Джеки навърши 55 години.

Определен лично от Христо Стоичков за най-големия футболист в историята на България, Георги Димитров бе истински еталон на позицията на централен защитник. Бившият капитан на ЦСКА не случайно носеше и прозвището "българския Бекенбауер".

Избран е за най-добър футболист на България през 1985 гoдина. За националния отбор има 77 мача и седем гола, като в 56 срещи, включително четирите от световното първенство в Мексико през 1986 г., е капитан на представителния отбор.

Навръх рождения си ден, Георги Димитров даде поредното си любопитно интервю, този път пред репортер на News7.

"Трудно е да се каже, кой е най-успешният период в кариерата ми. Най-хубавото е, че съм имал възможност да играя футбол в продължение на 20 години. От това по-хубаво няма. Стефан Божков казваше: „Един ден ще спрете с футбола и ще искате да изядете топката, но няма да можете“. Но аз не изпитвам в момента желание да играя. Все пак животът не е само футбол, има и други важни неща", довери Джеки.

"За мен беше по-трудно, когато дойдох от Берое в ЦСКА, понеже тогава отборът беше изключително силен. В ЦСКА се играеше само за едно нещо – първото място. Докато в Сент Етиен беше по-различно. Французите са по-спокойни хора. Побеждаваш вкъщи, губиш навън, на другия ден идва президентът с две бутилки шампанско и ни успокоява, че животът продължава. А в ЦСКА две загуби за един сезон бяха прекалено много", добави Георги Димитров.

Попитан за случващото се в момента на "Българска армия", Джеки отвърна: "Не искам да се спекулира с обичта ми към ЦСКА. Аз съм получил много от този клуб, благодарение на него ме познават хората. Трудно е да се коментират нещата. При нас в България нещата не са добре като цяло, защото не се работи във футбола с любов. Всички в този спорт станаха чиновници. Яд ме е, че има млади и кадърни момчета, на които не се дава шанс".

Кога отново България ще играе на голямо първенство? Според Джеки, това далеч не е най-важното в момента за родния футбол.

"Не е толкова важно дали ще се класираме. Има страни с много по-голямо население, които не са се класирали изобщо, ние все пак сме играли на големи първенства. Най-важното е да върнем хората по трибуните. Тази игра е за тях, за хората. Но това е въпрос на социална политика. А също и на политика на клубовете. Нямам нищо против българските отбори да имат по десет чужденци, но е обидно, когато те са по-слаби от нашите момчета. Всичко е сгрешено, треньорите също станаха чиновници", обясни легендата.

Джеки даде мнение и за предстоящия конгрес на БФС, по време на който Борислав Михайлов ще се бори за нов мандат. На този етап обаче не е ясно, дали легендарният вратар изобщо ще има опонент за поста.

"Ще отговоря така - гледам един ден някакъв мач и след края пред стадиона е Краси Балъков и никой не му обръща внимание. Големите футболисти, какъвто е Краси, знаят много повече от разни дървени философи, които се въртят в българския футбол в последните 20 години. Базата била проблем – те потрошиха пара за 20-30 стадиона за тези години", заяви Георги Димитров.