Двама французи казаха „au revoir” на Australian Open

галерия:

снимка: БТА/AP

Мачът между французите Гаел Монфис и Лука Пули започна по-лесно за 18-я в света, а при 3:2, Пули имаше затруднение, тъй като направи три поредни грешки, след като бе повел с 15:0, което значеше, че пред атрактивния Монфис се откриват две точки за първи пробив. В този момент Пули намери най-добрия си сервиз и успя да изравни за 3:3. Последваха нови лесно спечелени геймове за двамата и след само 30 минути игра се стигна до тайбрек. В него Пули бе по-концентрирания и се възползва от грешките на Монфис, за да спечели с 7:4 и по този начин да поведе с 1:0 сета.

Окрилен от факта, че поведе в резултата Пули проби първия сервиз гейм на противника и поведе с 2:0. При 4:1 Монфис отново даде точка за пробив, но с невероятен сервиз измъкна гейма за 4:2. 117-я в света продължи да сервира блестящо и затвори частта с 6:3.

Третият сет започна силно за 18-я в класацията на АТП и след няколко красиво отиграни точки той поведе с 1:0. При резултат 2:2 Пули стигна до 0:30, но четири впечатляващи сервиза на Монфис му спечелиха гейма и третият сет продължи без пробиви. 20-годишният Лукас Пули бе притиснат до стената при 3:4, когато резултатът в гейма бе 15:40, но вдъхновен от факта, че води в резултата му помогна да спечели осмия гейм. В десетия гейм Монфис успя най-накрая да пробие съперника си и така спечели частта с 6:4.

В откриващия гейм на четвъртия сет Монфис трябваше да спасява четири точки за пробив, но по-възрастния от двамата спортисти се справи с трудностите. При 2:1 Монфис стигна до 0:40 и реализира още първата си възможност, за да поведе с пробив аванс, след което за около минута затвърди водачеството си с експресен сервиз гейм за 4:1. До края на сета 17-ят поставен в турнира не срещна съпротива и затвори частта с 6:1, с което вкара мача в пети сет.

Решителната част започна с ранен пробив на Пули за 2:0, но Монфис се съвзе бързо и при първата възможност се върна в мача при 2:3. Геймовете вървяха на равно, докато Монфис не реализира втори пробив в петия сет и поведе с 5:4. При свой сервиз 17-я поставен в Австралия не остави шансове на противника си и с 24-тия си ас сложи точка на спора след 2 часа и 48 минути на корта.

4130730

Представителят на домакините Лейтън Хюйт също се класира за следващата част от турнира след като бе затруднен само във втория сет, но все пак спечели с 6:3 1:6 6:0 6:4 срещу китаеца Дзе Джанг. Във втория кръг бившият номер едно ще срещне Бенямин Бекер, който победи 25-я в схемата Жулиен Бенето от Франция с 7:5 5:7 6:2 6:4.