Два звездни, но неуспешни опита за максимум в София

снимка: Monique Limbos

Зрителите в зала „Универсиада“ се насладиха на два от най-качествените (и със сигурност най-звездните) мачове от турнира по снукър PTC Victoria Bulgaria Open в съботния ден. На телевизионната маса шампионът от 2013-та година Джон Хигинс отстъпи пред победителя в дебютното издание на надпреварата през 2012-та година Джъд Тръмп.

В повторение на финала от първия турнир Асото бе безгрешен в последните три фрейма и изобщо не даде шанс на по-титулования си съперник да излезе на масата. Както в битката за трофея през 2012-та, така и днес, в оказалия се последен фрейм Тръмп направи амбициозен опит да реализира маскимален брейк.

Бившият лидер в световната ранглиста обаче не бе прецизен в позиционирането си, след като брейкът му бе набъбнал на 80 точки, и в стремежа си да комбинира само с Черната, се провали да отбележи.

Секунди по-късно на съседната маса 3 Бари Хоукинс се бе развихрил между топките в 4-ия фрейм срещу Матю Стивънс при текущ резултат 3:0 за Ястреба. Зрителите моментално преместиха вниманието си върху представянето на Хоукинс, защото бе ясно, че той също се стреми да реализира максимум от 147, а и Тръмп вече бе приключил с Хигинс.

Ястреба обаче направи позиционна грешка преди да атакува 13-ата Червена и неговият стремеж да комбинира винаги с Черна също го провали в случая – брейкът приключи на 96-ата точка, но в крайна сметка, и Хоукинс, и Тръмп продължиха убедително напред в турнира.