Два златни медала, сребро и бронз за България на шампионата на ЕС по бокс в София

снимка: БФ Бокс

Георги Андонов и Симеон Чамов са шампиони по бокс на Европейския съюз, Айрин Исметов е вицешампион, а Стефан Иванов е носител на бронзов медал. Това е равносметката на българския национален отбор на първенството на Европейския съюз, което се проведе в столичната зала "София".

Днес във финална среща в категория до 49 килограма Георги Андонов /България/ доминираше над Стефан Мезел /Словакия/ и победи по точки с пълно единодушие на тримата странични съдии - 3:0.

Във финалния мач в категория до 69 килограма Симеон Чамов /България/ в изключително равностоен мач победи по точки Еимантас Станионис /Латвия/ с 2:1 съдийски гласа и спечели златния медал. Това бе четвъртата победа на Чамов на първенството на Европейския съюз.

Във финалния мач в категория до 64 килограма Айрин Исметов /България/ загуби драматично по точки от Винченцо Манджакаре /Италия/ с 1:2 съдийски гласа. Боксьорът на Локомотив /Русе/ Айрин Исметов игра блестящо, мачът вървеше удар за удар, но в крайна сметка съдиите предпочетоха Винченцо Манджакаре, който бе определен и за най-добрия боксьор на първенството на Европейския съюз в София.

Стефан Иванов /категория до 57 кг./ вчера загуби на полуфиналите от Мати Кота /Финландия/ и остана с бронзов медал. Така равносметката на българските боксьори на първенството на Европейския съюз е 2 златни медала, 1 сребърен и 1 бронзов медал.

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински така коментира пред репертор на БТА битките на ринга в зала София: "Това бе едно доста силно първенство с оглед на това, че догодина предстоят европейско и световно първенство и всички национални федерации бяха изпратили в София своите фаворити.

Доволен съм от нашето представяне, имаме 50 процента успеваемост, въпреки че според мен Стефан Иванов вчера бе ощетен на полуфиналите, а днес Айрин Исметов направи великолепен мач на финала срещу италианеца, който бе определен и за боксьор номер 1 на турнира. Нашите цели са европейското и световното първенство догодина и е ясно, че ни очаква огромен обем работа.

Желая здраве на нашите боксьори, нека продължават да ни радват и да се гордеем с тях. Искам да благодаря и на нашия треньорски щаб за лишенията и за усилията, които положиха".