Драми в Нефтохимик, феновете изнесоха скандални факти

Привърженици поискаха оставката на изп.директор на Нефтохимик Николай Тодоров (на снимката) и цялото ръководство, както и ясна стратегия за развитие. Нефтохимик е използван с политически цели, нито един от членовете на Съвета на директорите няма смелост да защитава интересите на отбора, действа се без ясна стратегия и на всеки 6 месеца бъдещето на легендарния клуб, е поставено на карта. Няма смисъл да продължаваме по този път. По-добре да ни закрият! Това обявиха част от най-изявените привърженици на зелените в Бургас Ивайло Стаматов и Кирил Събев. Те отправиха кървавото послание преди предстоящата сесия на Общинския съвет, на която темата „Нефтохимик”, се очаква да бъде широко дискутирана заради докладната на съветниците от Реформаторския блок за промяна на ръководството.

„Превърнаха бургаския футбол във война между ГЕРБ и СДС. Нефтохимик се използва за „дъвка” от полици, които считат, че трупат рейтинг. Грозно и смешно е! Обществена тайна е, че в клуба от години се действа на принципа „да не обидим кмета” и нито един от членовете на Съвета на директорите нямат смелост да отстояват интересите на Нефтохимик”, гневни са привържениците.

Те настояват за оставка на цялото ръководство, в това число и изп.директор Николай Тодоров, който преди няколко години бе част от фен фракцията, но сега се е дистанцирал дотолкова, че дори не сам не ходи на срещите с феновете, които организира.

„Поведението на този човек е дразнещо. Той стигна до там, че дори си приписа заслугите за новия стадион – битка, която водихме всички фенове. Превърнал се е в послушко и няма смелост истински да отстоява интересите на клуба. Доколкото чувам, той ще влезе в листата на ГЕРБ за следващите избори. Явно това е цената”, коментира Ивайло Стаматов.

По думите на привържениците цялото настоящо ръководство имало вина за потъването на отбора от елита до аматьорския футбол. Допуснали куп грешки – от подписването на договори с големи заплати за надценени звезди в елита, до липсата дори на краткосрочна стратегия за развитие.

Освен това клубът имал и сериозни задължения, за които никой не говори, твърди Стаматов. По негова информация се дължат 100 хил.лева на „БургасБус”, 50 хил.лева на „Спортни имоти”, 80 хил.лева на НАП, както и няколко десетки хиляди на футболисти, които осъдиха клуба за забавени заплати.

„На всеки 6 месеца сме изправени пред опасността да фалираме. Засега се знае, че ще изкараме до Нова година, а след това? Дори и да влезем във Втора лига, не е известно дали ще имаме бюджет, нито къде ще играем”, допълниха феновете.

Те внесоха и повече яснота около финансирането на клуба, за което към този момент се знаеше изключително малко. През този сезон трима са основните спонсори – Павел Бошнаков, Анелия Златкова и Тихомир Стоев, които давали по 10 хил.лева на месец. Според феновете сумата била недостатъчна, а и имало индикации, че от Нова година Бошнаков можел да се оттегли. Спонсорският му договор с Нефтохимик изтичал и той казал, че ще остане само, ако тимът е на първо място или най-много на точка от лидера.

„Нефтохимик живее ден за ден в тази ситуация. Настояваме за смяна на цялото ръководство и влизането в клуба на лица, които не са политически зависими, а също така и отстраняването на изп.директор Николай Тодоров, който вече се компрометира пред феновете. Лошото е, че Митко Събев и Пламен Киряков не успяха да ни откажат, но наш човек е на път да го направи”, каза още Ивайло Стаматов.

Той съобщи и за друг гаф на управата на клуба, който окончателно е прелял чашата – предстоящия зонален финал за купата на аматьорската лига с Черноморец. От щаба на зелените първо променили датата от 19-и на 26-и септември, а след това обявили, че ще излязат с юношите срещу градския съперник, за да запазят отбора за мача с Марица.

„Те дори не могат да разберат заряда на едно такова дерби. Недопустимо е! Ръководството на Черноморец ни обвинява, че си купуваме мачовете и това бе най-подходящият момент да излезем и да ги победим на терена, за да покажем на всички кой е по-добрият отбор”, допълни Стаматов.

След като привържениците узнали, че има вероятност Нафтата да излезе със смъртни резерви и голобради момчета, се заканили да влязат на терена и да прекъснат двубоя. Това е изплашило ръководството и последните индикации са, че ще бъдат пуснати титулярите в този двубой.