Деян и Калоян": Левски-Лукойл иска от нас да мачкаме, ние също

Деян и Калоян Иванови са новите полълнения на ЛевскиЛукойл. Близанците се завръщат в родния баскетбол след 12-годишно отсъствие и споделиха специално пред БНТ подробности за трансфера си в родния шампион и амбициите си със синия екип.

 - 12 години след като сте играли в един отбор, отново сте заедно. Ще бъдете част от Левски Лукойл. Тежко или лесно бе това решение?

 

К.И.: "На този етап беше по-лесно, отколкото тежко, защото нашата идея винаги е била един ден да се върнем в България и да постигнем нещо с български отбор. Дадохме си сметка, че е по-добре да се върнем сега в родината вместо да играем 1,2,3 години в чужбина и че, ако заминем, като се върнем няма да можем да покажем това, което можем в баскетбола."

 

Кога започнаха преговорите за това решение?

 

Д.И.: "Преди 3 дена. Обади ни се мениджърът и ни съобщи, че има интерес от Левски Лукойл. Веднага се свързахме със Тодор Стойков. Той ни каза какви са условията. 3 часа по-късно вече бяха готови договорите. Единствения преговор беше за целите на отбора. Ние попитахме дали тимът ще се бори за нещо повече от досегашните успехи. Стойков ни увери, че ще е така.. това е. Искаме да участваме в отбор, който иска да направи нещо в Европа и повече от това, което Левски някога е постигал."

 

Какъв Левски искате да видите?

 

Д.И. :"Обликът на отбора през миналата година също беше много добър. Иска ми се да видя същия характер и хъс от всички играчи, предимно от българите. Не се знае какви чужденци ще бъдат привлечени през този сезон, но през миналия имаше доста класни попълнения от други държави. Моята мечта е баскетболният Левски да е диамнатът в спортните клубове "Левски". Смаият проект на Лукойл започна по същия начин преди години. Всички играчи от българското първенство на най-високо ниво бяха привлечени в онзи клуб и той бе хегемон на родната сцена. В началото отиде Стойков, после Тенчо Банев...целият национален отбор беше там. Това беше отбора на Лукойл, който аз най-много харесвах. Нормално е да има чужденци, даже е задължително . Няма отбор в света, който да се справя само с местни играчи. В някои мачове Левски допускаше много грешки в една част от играта, във следващи срещи тези грешки бяха изчиствани, което говори за много добра работа на треньоерския екип. Откакто излязохме в чужбина и мислехме, че ще видим нещо невероятно-доколкото говорим за треньори в мъжко първенство-нашите треньори са изключително подготвени. Проблемите на първенството идват от работата с юноши."

 

Споменахте Тодор Стойков. Какво ви каза той, след като се съгласихте да преминете в Левски Лукойл?

 

К.И.: "Каза: "Искам да ги мачкате. Да не пускате аванта на никого и да играете, както вие си знаете."

 

Говорихте ли с Константин Папазов?

 

Д.И.: "Аз лично проблеми с Тити никога не съм имал."

 

Да поддържаш връзка с брат ти от далеч със сигурност е трудно. Как се случваше всичко това, преди високите технологии?

 

К.И.:"Имаше едим мач между Сплит и Цибона. Той играеше за Сплит и аз успях да го гледам. Пътуването ми от Испания до Хърватия беше 27 часа, а аз изкарах при него само 21. Той с кола е идвал да ме гледа в Италия. Пътува цяла вечер около 1000 километра. Спал е в багажника, защото няма място в хотел... Куриозни работи."

 

Най-ценният съвет, който сте си давали един на друг? 

 

"Мълчи!" (смеят се)