Девойките стартираха с две загуби в "Арена Армеец"

снимка: БФ Бокс

С две загуби започна българското участие при девойките в квалификационния турнир по бокс на Младежките олимпийски игри в Нанджинг 2014, който се провежда паралелно със световното за младежи в зала "Арена Армеец" в София.

В първия мач от сутрешната сесия Надежда Орлинова не успя да се справи с нигерийската си съперничка Мутиат Адебойо и загуби в мача си от втория кръг на категория до 51 кг по точки. И тримата съдии бяха единодушни в решението си.

Мачът не се разви добре за българското момиче. Още от самото начало тя не успя да затрудни съперничката си, а в същото време получаваше доста точни удари. Постепенно Адебайо наложи надмощието си и опитът за щурм в края на младата габровска състезателка не донесе желания резултат.

"Много ме е яд! Бях страшно притеснена и не успях да изиграя моята си игра. Нигерийката не бе от най-силните съпернички, които съм срещала. Не й бяха и тежки ударите, но аз бях много скована през цялото време. Ако трябва да го изиграя втори път този мач, сигурна съм, че резултатът ще е друг", съжаляваше за пропилените си възможностите Надежда Орлинова.

През цялото време тя игра под бурните песни и танци на нигерийския тим, който категорично печели конкурса за най-атрактивна агитка на трибуните на "Арена Армеец". Африканците напълно заглушиха окуражителните подвиквания на другите две български състезателки - Никол Младенова и Михаела Николова, които подкрепяха съотборничката си от първия ред в близост до ринга.

Самата Никол Младенова загуби мача си от първия къг в категория до 60 килограма. Българката падна от световната шампионка и №1 на АИБА в тази възраст за 2013 г. Киара Гинти от Ирландия по точки -33:37, 32:38, 33:37.

16-годишната Никол обаче изигра много равностоен мач и доста поизмъчи именитата си съперничка. Пред погледа на свои роднини и приятели младата софиянка започна много агресивно в първия рунд, направи две серии от сериозни удари в главата на Гинти и чу гонка след първия 2 минути като победител в него – съдиите отсъдиха единодушно 10:9 в нейна полза.

През втората част резултатът бе с обратен знак и в средата на срещата двете се оттеглиха в своите ъгли при пълно равенство. В третия и четвъртия рунд обаче Младенова се поизмори и не успяваше да противодейства така добре на по-високата и мощна физически ирландка.

Така Никол Младенова приключи участието си на турнира, но го направи с високо вдигната глава. След края на срещата тя избухна в сълзи и целият треньорски щаб не можеше дълго да я успокои. Така след загубата по-рано на Надежда Орлинова, България остава само с един шанс да преследва квотите за Нанджинг в лицето на Михаела Николова, която започва утре от втория кръг участието си в кат. до 75 кг срещу Ниен-Чин Чен от Тайпе.