Детско-юношеският футбол получава 1 милион лева от ММС за развитие

снимка: БГНЕС

1 000 000 лв. дава Министерството на младежта и спорта за Програма за развитие на детско-юношеския футбол, която ще се реализира по проект на Българския футболен съюз. Програмата се реализира за първа година и ще обхване 12-те най-добре представящи се детско-юношески футболни школи, като основен критерий за подбора им е бройката състезатели, участвали в националните отбори за последните 5 години.

„Много години държавата стоеше настрана от футбола“, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев при представянето на програмата.

„Футболът трябваше да разчита изцяло на собствен ресурс и със създаването на търговските дружества беше лишен от държавно финансиране. Изключително съм горд, че по време на нашия мандат започва реализирането на програма, която да обърне държавата с лице към българския футбол. Средствата не са много, но това са възможностите ни в момента. Надявам се, че това ще бъде основата на по-сериозен бъдещ проект. Тази година 12 от водещите ни школи ще получат пълна подготовка за техните отбори, ще играят контроли, ще им бъде осигурена екипировка“, добави Кралев.

„Анализирахме ситуацията с Борислав Михайлов и решихме, че трябва да тръгнем в посока подобряване на инфраструктурата и подпомагане на детско-юношеските школи, за да отворим държавата към проблемите на футбола. Защото това е най-обичаният и най-масово практикуваният спорт. В Българския футболен съюз са картотекирани над 50 000 души, а аз съм сигурен, че поне още 100 000 играят под една или друга форма като аматьори. Всяка седмица се играят между 750 и 800 мача във всички възрастови групи“, каза още Кралев.

Министърът отново припомни, че миналата седмица бяха отпуснати по 1 млн. лв. за тревната настилка и осветлението на Градския стадион в Русе, Градския стадион в Горна Оряховица и стадион „Тича“ във Варна. През миналата година пък бяха отпуснати средства за Европейското първенство за юноши до 17 години, като игрищата, които бяха изградени от ММС се използват и в момента. Футболните клубове получиха подкрепа и от Българския спортен тотализатор. Министър Кралев обяви, че на всеки един от отборите, участници в Първа лига на следващото първенство при мъжете ще бъдат дадени по 70 топки, каквито в момента се играе на Европейското първенство във Франция. Срещу това, БСТ ще получи рекламни площи на стадионите.

Първият вицепрезидент на Българския футболен съюз Йордан Лечков, отговорникът за националните отбори Емил Костадинов и председателят на Техническия комитет към БФС Павел Панов, които също участваха в представянето на Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, благодариха на министър Кралев и ММС за цялостната подкрепа и реализирането на програмата. Панов допълни, че в момента се разработва и сайт, на който ще бъдат качени програми за подготовка на подрастващи.

Програмата за развитие на детско-юношеския футбол обхваща 12 клуба, които ще бъдат представлявани от 3 възрастови групи – до 19, до 17 и до 15 години. 12-те клуба ще бъдат разпределени в 3 подготвителни центъра в градовете Банско, Трявна и Сливен. За всяка една възрастова група ще бъдат организирани 12 дневни лагери, като отборите ще бъдат разделени по четири в трите центъра и ще играят контролни срещи помежду си. По време на тренировъчния период ще присъстват националните селекционери в съответната възрастова група, които ще наблюдават тренировките и мачовете и ще проведат срещи с треньорите. Ще бъдат организирани и семинарни занятия за всички състезатели и треньори за запознаване с правилата на Играта и настъпилите преди Евро 2016 промени в тях.

На състезателите ще бъдат направени и физически тестове. Клубовете, които ще участват в програмата тази година са „Левски“ София, „Литекс“ (Ловеч), ЦСКА (София), „Славия“ (София), „Лудогорец“ (Разград), „Берое“ (Стара Загора), „Локомотив“ (Пловдив), „Ботев“ (Пловдив), „Черноморец“ (Бургас), „Пирин“ (Благоевград), „Черно море“ (Варна), „Септември“ (София). Министър Кралев припомни, че единствената стъпка за подкрепа на футбола преди години е направил заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов, който като главен секретар на тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта, успя да реализира Програма за развитие на детския футбол, която съществува и в момента. По нея ежегодно се организират над 50 турнира и участват около 8 000 деца от 10 до 12 години, а ММС я финансира с 336 000 лв.

„Анализите показаха, че тази програма е работеща, всички министри след това са я подкрепили, защото това е правилният път. Решихме на тази основа да направим по-сериозна програма с повече средства, за да може да изградим една система за координация, контрол и спортно-техническо развитие на подрастващите. Защото футболът заслужава подкрепа“, заяви министърът.