Детронираха шампиона на България в първия кръг

снимка: Българска федерация по снукър

Първата изненада на Републиканското първенство по снукър вече е факт. Поставеният под номер 1 в схемата и водач в националната ранглиста Георги Величков, отпадна още в 1/16 финалите на турнира.

Трябва да отбележим, че именно Георги Величков спечели последните три титли от републиканските шампионати, с което изненадата от отпадането му е още по-голяма

Това означава, че със сигурност България ще има нов водач в ранглистата след края на турнира. Двубоят на Георги Величков срещу Калин Върбанов се разви драматично като победата отиде за Върбанов след 4:3 фрейма. В следващият си двубой той ще се изправи срещу Теодор Чомовски в 1/8 финалите.

Тримата основни фаворити за титлата и първото място в ранглистата започнаха с лесни победи своите срещи днес. Братислав Кръстев се справи с 4:0 над Лъчезар Гергов. Именно Гергов пък направи брейк от 62 точки още в квалификациите вчера. Следващият двубой на Кръстев е срещу Красимир Камешев около 22:30 часа.

Ивайло Пеков показа своята добра форма и след брейкове от 50 и 54 спечели двубоя срещу Георги Георгиев с 4:0 фрейма. Следващият съперник на единствения българин играл в квалификации на Световното първенств е Юлиан Петров, който надви Тихомир Йорданов с 4:2 фрейма.  

Христо Сираков също ще се бори до последно за първите места в ранглистата след като спечели с 4:0 над Васил Бахтарлиев.

Осминафиналите продължават тази вечер в спортен бар Академията. Утре от 10:00 започват четвъртфиналите, а по програма финалът трябва да се състои от 16:30. Любителите на този спорт могат да наблюдават безплатно мачовете в клуб Академията на специално пригодените места за зрители. 

Припомняме, че победителят в републиканското първенство ще играе на Европейското първенство по снукър в Чехия. Компания ще му правят още двама българи, които оглавяват ранглистата след края на сезона.