Дерек Фишър е №1 опция за Ню Йорк Никс

снимка: БТА/AP

Гардът на Оклахома Сити Тъндър Дерек Фишър е №1 в списъка на Фил Джаксън за нов треньор на Ню Йорк Никс, довериха медиите отвъд Океана.

Кандидат №1 за поста беше Стив Кър, но бившият пойнт гард на Чикаго Булс, който е в близки отношения със Зен Мастъра отклони офертата на "бричовете", за да поеме Голдън Стейт Уприърс с контракт за 5 години и 25 милиона долара.

Фил Джаксън не е имал втори вариант, като се е надявал, че Кър ще поеме Никс, но сега трябва да намери нов вариант за треньор.

Така се е стигнало до варианта Фишър да поеме тима, тъй като плеймейкърът беше част от 5-те шампионски титли на Лос Анджелис Лейкърс под ръководството на Джаксън, а в същото време познава отлично триъгълното нападение и е сред най-интелигентните баскетболисти в НБА.

Бившият треньор на Лейкърс и Булс не иска да наема установено име, за да има повече влияние върху играта на отбора и развитието, което със сигурност ще претърпят Никс след разочароващия двубой.

В момента обаче Джаксън не може да води преговори, тъй като Оклахома Сити Тъндър почват битката си във финалите на Западната конференция срещу Сан Антонио Спърс. При условие че "гръмотевиците" отпаднат, Фил ще преговаря с Фишър, за когото се смята, че е взел решение да прекрати кариерата си.