Денят, в който Америка се влюби в Джордж Бест

снимка: Guliver/Getty Images

В рубриката "Незабравимите голове", Sporta.bg цели да ви припомни някои от най-забележителните попадения в историята на играта.

Футболът не случайно е определян за най-красивия спорт в света, тъй като чисто технически предразполага за атрактивни изпълнения от всякакъв тип.

През годините сме се нагледали на стотици шедьоври, изпълнени от всепризнати майстори на играта, като би било хубаво да си припомним някои от тях.

"Pele - good. Maradona - better. George - Best" - *

Едва ли има почитател на английския гранд Манчестър Юнайтед, който да не изтръпва при споменаването на тези две имена - Джордж Бест.

Лудият и неконтролируем гений, който всеки един клуб трябва да е притежавал поне веднъж в историята си, изживял живота си и изиграл футбола си така, както самият той желаеше.

Джордж Бест завинаги остава в историята като едно от най-големите имена в историята на "червените дяволи", а и британския футбол изобщо, като в края на кариерата си северноирландецът поигра за известно време и във вече несъществуващата NASL - северноамериканската "сокър" лига.

Отвъд Океана Джордж Бест носи екипите на Лос Анджелис Ацтекс, Форт Лодърдейл Страйкърс и Сан Хосе Ърткуейкс, като именно за последните британецът отбеляза и най-красивия си гол на територията на Северна Америка.

Това се случи по време на двубоя на Сан Хосе с бившия му клуб Форт Лодърдейл, по време на който Бест се подигра с почти цялата защита на противника, преди да отбележи във вратата.

Джордж Бест завърши кариерата си в състава на Тобърмор Юнайтед през 1984 година, а през ноември 2005 почина на едва 59-годишна възраст.

* - популярен рефрен на феновете на Манчестър Юнайтед