Де си тръгнал, Любо, със семки и бонбонки?

Любослав Младенов Пенев щял да се кандидатира за президент на БФС! Първо, тази новина изглежда по-съмнителна от това дали Глиган (Грудово) ще спечели Купата на България. Не че подценявам новинарския нюх на колегите от „часовете”, който на 90% е уцелвал десетката... Но ако има нещо истинско в нея, е по-вероятно Пената да поеме английските симпатяги от Челтнъм, отколкото племенникът му да превземе футболната централа. С какво ще я превзема – с полупразни джобове, в които дрънкат семки и бонбонки, и с няколко неизплатени кредита ли?

Ама то туй си е нормално по нашите футболни ширини. Наближи ли конгресът, и се почват едни варианти, схеми, конспирации – КГБ и ЦРУ ряпа да ядат. Едни напъни за преврати, на които в Южен Судан и звучната му столица Джуба биха ни завидели. Днес ще е Любо, утре ще е Наско, вдругиден бай Ицо масажиста. Преди бяха Камата, Порточана – от Видин до Малко Търново и Делиормана.

Лошо няма да се появи опозиция, ама някак си Любо не го виждам как ще я поведе. То не е да поведеш я „армейската”, а тази на Валенсия или Атлетико (Мадрид) атака. Така, както го правеше майсторски преди години.

За цялата тая работа се искат три неща – акъл, яка подкрепа и пари. За акъла малко се съмнявам, за подкрепата – доста, а за парите направо недоумявам. Видяхме го какъв началник беше през 1999 година, когато си заряза футболната кариера и стана президент на ЦСКА. Обеща паричен поток от Испания, Русия, Луната и Марс. Ама докара една сахарска суша на „Армията” и накара Румен Христов-Ромарио да възкликне: „Бат Любо, кога ще плащаш, че пералнята е развалена. Жената цял ден пере на ръка, реве и ме проклина!”.  

Накрая сушата свърши. Появи се спасител. Но не от Москва, а от улица „Московска”. Любо продаде клуба и вдигна бялото знаме. Сега Чичовото ще сгреши жестоко, ако захвърли някъде из Валенсия треньорската си тапия, след като мечтата му да поеме испански тим най-после се сбъдна.

Едно е обаче да си треньор (а Любо е добър такъв), а друго – футболен президент. То не е като да излезеш в Би Ти Ви и да лаеш като пес, на който са му отмъкнали оглозгания наполовина кокал.

Ама всъщност, щом има мераклии, нека се пробват. В опита си да обрулят настоящата футболна йерархия обаче да не стане така тях да ги нашибат. Или ще се нашибат сами. Като Любо през 1999 година.

А Бобката после ще си тропка отново на дансинга, защото в крайна сметка пак ще е победител...

РУМЕН ИЛИЕВ, БЛИЦ СПОРТ