Дани Валверду кацна в София и обясни защо е твърд с Григор Димитров

снимка: zimbiu.com

Човекът с най-голям принос за възхода в играта на Григор Димитров кацна в София. Венецуелският тенис специалист и личен треньор на Гришо - Даниел Валверду бе отзивчив и коментира на българска земя сътрудничеството си с родната първа ракета.

„Мисля, че една от причините да приема работата е, че когато говорихме стана ясно, че сме на една вълна. Предпочитам комуникацията да е достатъчно стабилна. Още в началото на работата си искам да получа правилната информация и да има доверие с играча. Беше важно да изградим точно това доверие. Имаме чудесни отношения и това ни помага много“, сподели Валверду.

„Най-добрият начин да спечелиш публиката е като полагаш усилия. Когато публиката вижда, че даваш 100%, това е важно. Но и да ги забавляваш с представянето си. Понякога е хубаво да покажеш позитивни емоции. Не съм фен на негативните емоции“, каза още Даниел Валверду в интервю, организирано от teniskafe.com, преди първия мач на Григор Димитров на тенис турнира Garanti Koza Sofia Open.

„Бях повече разочарован заради него, а не за себе си. Най-добрият мач, който съм го виждал да играе, откакто работим заедно. Трябва да минеш през такива мачове, за да постигнеш големи неща. Трудно е да загубиш такъв мач. Той беше по-добрият от началото до края на мача и трябваше да спечели, но не се случи. Окуражаващо е да видя, че Григор може да играе така и сега и той го знае. За мен беше изключително позитивен резултат. Важно е да гледаш напред и да продължаваш да се развиваш“, коментира още Валверду по повод загубата на Гришо от Рафаел Надал на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия и продължи:

„Голяма част от работата ми е да давам на Григор краткосрочни цели. Ако се концентрираш прекалено върху големите цели, може да загубиш мотивация.“

„Изненада ме с това колко бързо се адаптира към тренировките. Трябва да съм по-твърд с него, защото виждам, че бързо постига целите, които му поставям за начало. Все още сме в първата фаза на неговата работа с мен. Поставяме сериозна основа, а той вече няколко пъти ме изненада. Той прави всичко, което искам от него и показва отлично отношение“, заяви Даниел Валверду и бе категоричен, че:

„Отнема много енергия винаги да си позитивен, но това помага. Да си наясно с тези позитиви е важно. Не му е лесно, а и не е лесно за никой спортист, но той полага много усилия в тази насока.“

„Мисля, че Григор има много оръжия. Като играч трябва да ги изясниш и да имаш конкретен план. За Григор това са сервисът, форхендът, движението му. Точно за това говорихме в началото на сътрудничеството ни. Той е играч, който е много бърз и способен на светкавична реакция. Работихме много. Вече няколко месеца“, коментира Валверду и добави:

„Никога не съм очаквал да бъда тенис треньор. Това не е било в плановете ми. Играх цял живот и после започнах да работя с Анди Мъри, но повече като приятел. Получи се добре и тогава си помислих, че това е моето нещо. Интересно е как се променят плановете в живота само за един ден. Осъзнах, че това ми харесва.“

„Спортистът е този, който взима решенията. Екипът му само показва приоритетите, а спортистът решава. Не можем да му кажем да направи това или онова. Крайното решение се взима от спортиста. В това отношение Григор е перфектен. Не е трябвало да се намесвам и да казвам, че прави нещо грешно“, заяви треньорът на Григор Димитров.