Цветана Пиронкова с мощен старт на US Open

снимка: БТА/AP

Ракета номер 1 на България в женския тенис Цветана Пиронкова започна с успех участието си на US Open. Цвети се наложи с 6:4, 6:3 над италианката Карин Кнaп и преодоля първия кръг.

Успехът сложи край на серията от шест поредни загуби за пловдивчанката и дава надежди за сполучливо нейно представяне на последния турнир от Големия шлем за годината и да се върне в Топ 50.

През миналата година Пиронкова отпадна още на старта на Откритото първенство на САЩ, а сега тя си осигури 10 точки за световната ранглиста и 35 754 долара от наградния фонд.

До този момент Пиронкова и Кнaп се бяха срещали само веднъж, като победата отново бе на страната на българката, която през 2006 година победи своята съперничка с 6:0, 6:1 в Щутгарт.

Двубоят не започна добре за Пиронкова, която допусна пробив в третия гейм, но успя да го върне още при първата си възможност. След това тя заигра на ниво и затрудни максимално италианката, като спечели подаването на Кнaп за втори път, за да направи резултата 5:3.

Вместо да затвори сета в своя полза Цвети допусна да бъде пробита, но за щастие това не я разколеба и отново веднага върна пробива, за да приключи сета при 6:4 в своя полза.

Това даде още по-голям импулс в играта на българката и тя дръпна с 4:0 във втората част, след което обаче се отпусна и позволи на италианката да спечели два поредни гейма, като дори допусна пробив на 0.

След това обаче Пиронкова пречупи крехката надежда на Кнaп, че се е върнала в мача и ѝ даде още само един гейм за крайното 6:3 в сета.

Във втория кръг Цветана Пиронкова ще играе с победителката от мача Йелена Янкович и Бояна Йовановска. При успех в следващия кръг тя ще заработи 70 точки и 60 420 хиляди долара.