Цветан Василев за Sporta.bg: Ботев е готов за титлата, новата база доказва различния ни модел на развитие

снимка: Булфото

Президентът на Ботев (Пловдив) Цветан Василев говори специално за Sporta.bg след изключително важната и емоционална победа на "канарите" с 2:0 в дербито срещу градския съперник Локомотив.

 

Въпреки че при резултат 1:0 символичните домакини останаха с човек по-малко на терена, превъзходството им беше подчертано и те продължиха да бъдат по-добрият отбор в мача.

 

„Разбира се, че очаквах победата, защото отборът с всеки изминал мач показва, че израства", заяви Василев пред Sporta.bg.

 

„Израстването на отбора ни даваше такива основания, още повече, че момчетата бяха много мотивирани да постигнат победа точно в този мач, предвид предишните 2 мача (2:2 и 0:0 през миналия сезон), които определено ги изпуснахме.

 

Собствената публика навсякъде е важна, но най-вече това е мотивацията за победа в едно дерби, което с право вече носи репутацията, ако не на номер 1, поне на номер 2."

 

Благодарение на Василев и отличното ръководство на Ботев, тимът успя да си спечели първо промоция в А група, а след това дори да осигури незабравими моменти на феновете си с 6-те мача без загуба в евротурнирите.

 

Победата с 2:0 над Локомотив е първа след завръщането в елита и за много от феновете със сигурност е била най-щастливият момент от годината. Василев обаче посочи, че е имал и други големи поводи за радост, откакто е поел „канарите".

 

„Това не е най-щастливият ми момент като президент на Ботев, имал съм много такива. Влизането в А група беше щастлив момент, класирането ни в европейските турнир и добрата игра там... Аз смятам, че добрите и щастливи моменти тепърва предстоят.

 

Предадох на Стоилов - треньорът, от когото съм много доволен - да поздрави футболистите за майсторството и за волята им за игра."

 

На 18-ти септември ще бъде открита ултра модерната база на Ботев в Коматево, която ще даде възможност на тима да развива по най-утвърдените европейски стандарти своята школа. Василев обясни пред Sporta.bg какво точно означава притежанието на една подобна придобивка.

 

„Тя първо означава, че в Ботев моделът на изграждане на отбора е различен от този, който масово използват другите отбори. Тя показва дългосрочния план на този проект и е необходимата стъпка в това направление.

 

Неслучайно тя дори изпревари като историческо време изграждането на новия стадион, от който, разбира се, и отборът, и обществеността се нуждаят и се надявам да го постигнем в кратко време.

 

Според мен тя ще даде възможност за директно сравняване на нашия отбор и нашия футбол с най-добрите образци в Европа."

 

Василев коментира и най-актуалния футболист на Ботев Тодор Неделев, като посочи, че „канарите" са имали по-добри оферти за него, но са предпочели да го пратят в отбор, където ще има най-добра възможност за развитие.

 

„Тодор Неделев е великолепен футболист. Радвам се, че напрежението в него беше овладяно след успешното приключване на неговия трансфер. Той е много по-зрял, отколкото преди трансфера и всъщност примерът с Тодор е достатъчно заразителен за други млади футболисти. Ботев показа съвършено различно отношение към бъдещето на един футболист с изключителни заложби, какъвто е Неделев.

 

Ние предпочетохме по-ниската цифрена сума от Майнц - имахме по-добри оферти. Предпочетохме по-ниската от Майнц, защото той със сигурност е много по-добър трамплин за израстването на Тодор Неделев като футболист."

 

Накрая Василев коментира шансовете на Ботев да спечели шампионската титла, предвид факта, че е в челото на временното класиране.

 

„Ботев е готов, според мен, за шампионска титла, което не означава, че със сигурност ще я постигне. За нас титлата не е самоцел, но отборът ще направи всичко възможно, за да я спечели. Има и други много добри отбори, не бих искал да ги изреждам, но конкуренцията е много голяма.

 

Това е най-голямото доказателство и за добрите игри и на националния отбор", завърши Василев пред Sporta.bg