Цветан Василев е поискал сръбско гражданство

снимка: Булфото

Българският бизнесмен Цветан Василев, който се предаде на сръбската полиция в Белград ще поиска сръбско гражданство, съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от iNews. Според адвокатите това не би могло да помогне на 55-годишния Цветан Василев в процедурата за екстрадиция и дори не би могло да я отложи, пише белградският вестник.

Но тъй като Василев е един от малкото чуждестранни граждани, арестуван в Сърбия по заповед за задържане на  Интерпол, а не му е определена мярка арест, всички опции остават отворени, пише изданието. По думите на професор Милан Шкулич от Юридическия факултет в Белград ако Цветан Василев е внесъл искане за сръбско  гражданство, това няма да предотврати екстрадицията. 

"Сръбски гражданин не може да бъде екстрадиран. Това не важи за онези, които са в процес на получаване на гражданство. При решението за екстрадиране съдът гледа само настоящото гражданство. Теоретично може да бъде получено гражданство преди приключване на процедурата по екстрадиране, но това ми се вижда далеч от реалността", обяснява Шкулич.

Василев е собственик на фабрика за стъкло в малкия град Парачин. Служителите там са притеснени, че проблемите могат да разклатят финансово фирмата, съобщава bTV. Работещите във фабриката подчертават, че са доволни от условията на труд и заплатите, които получават и не искат да ги губят принудително.