ЦСКА-София гони и последния автентичен "армеец" Чорбаджийски

Горещата новина в лагера на ЦСКА-София не е предстоящият изпит срещу Лудогорец или очевидно слабата форма на тима напоследък. Най-актуално на „Армията“ е избутването на капитана Божидар Чорбаджийски към задния изход. Централният защитник отпадна от групата за дербито в Разград заради контузия на кръста. Той не взе участие и в големия сблъсък с Левски преди 2 седмици по същата причина, а в срещата със Славия бе най-слабият на терена. Травмата на национала може и да е косвеният повод за изваждането му от отбора, но тя със сигурност не е основната причина. Това е резултат на внимателно планирана акция, чийто старт бе даден с привличането на Александър Барт през зимата. На пръв поглед, опитният французин бе привлечен като дубльор и сериозна алтернатива на дуета Бодуров-Чорбаджийски, но неговото идване бе по-скоро с цел подготовка на елегантното изваждане на Божидар.

Случайно или не, Божидар Чорбаджийски е последният знаков играч от онзи отбор на ЦСКА, който вдигна Купата на България преди година и половина. Всичките му съотборници от последния трофей на автентичния „армейски“ клуб вече бяха разкарани -веднага или постепенно, но по правило без благодарности и почести. Заради голямата си уста си тръгна лидерът Борис Галчев, тежка контузия развърза ръцете на шефовете да освободят Александър Бранеков, на повечето пък им бе показана вратата заради лимитирани качества. Божидар Чорбаджийски обаче бе истинският символ – юноша на ЦСКА, играчът с голямо сърце, пъпната връв с автентичния клуб, която бе прерязана. На него по естествен начин му бе дадена капитанската лента и никой не е отричал влиянието му върху отбора. Защитникът със сигурност не е най-добрият, нито най-талантливият футболист на „червените“, но може би е сред единствените, които знаят каква тежест и отговорност е да носиш тази фланелка.

Планираното му заместване с Александър Барт също е знаково. Френският защитник е от квотата „Литекс“, каквито в отбора са още Николай Бодуров, Станислав Манолев, Антон Недялков, Кристиян Малинов, Кирил
Десподов, Густаво Кулма, Стойчо Атанасов, Александър Георгиев и Милчо Ангелов. В това число не броим само чужденците, които дойдоха през последната година и половина, защото те нямат никаква идея за „червеното“ наследство.

Раздялата с Чорбаджийски изглежда програмирана. Тя може да се случи още през зимата или най-късно следващото лято. След като той затвори вратата от външната страна, отборът ще загуби добър защитник и лидер на терена. Клубът обаче ще загуби много повече – последната надежда да бъде смятан за законен наследник на славния ЦСКА.

Христо Бонински/ „Меридиан мач“