ЦСКА на Ганчев и Стоичков ще играе в А група, елитът ще е от 14 отбора

снимка: БГНЕС

От следващия сезон в българската А футболна група ще играят 14 отбора. Това разкри Константин Баждеков след срещата между клубовете, работна група от БФС и холандската фирма “Hypercube“, консултант по проекта за оптимизация на структурата в първенството.

Финансовият директор на Левски сподели още, че предложението за новия формат е прието след гласуване от представителите на професионалните отбори в България.  Някои от тях са заявили стадиони извън своя град, които да покрият изискванията, а от самите клубове е дошло предложение в Лицензионната комисия да влязат представители на Националното сдружение на футболните фенове, за да може гостуващите агитки да получат по-добри условия.

Друго изискване, което клубовете са поставили, е Лицензионната комисия да осъществява периодичен контрол на терените през три месеца, а не както бе досега - веднъж годишно в началото на лицензирането, съобщи още Баждеков.

Припомняме, че до момента с лиценз за А група са деветте представителя от миналия сезон – Лудогорец, Левски, Берое, Славия, Локомотив Пловдив, Черно море, Ботев, Пирин и Монтана, а ЦСКА на Гриша Ганчев кандидатства с лиценза на Литекс, представляван днес от Данаил Ганчев, Трифон Попов и Милко Георгиев. Репортер от "Novsport" запита Баждеков дали сред участниците в новата „А” група е Литекс, а финансовият директор на "сините" отговори положително. 

Това на практика означава, че ПФК ЦСКА ЕАД, със собственици Гриша Ганчев, Юлиан Инджов и Христо Стоичков, ще играе в елита. Получи се обаче парадокс, защото старотото дружество ПФК ЦСКА АД, което е в процес на фалит, също имаше представител на срещата днес в лицето на синдик Дора Милева, която се очаква да подаде заявка за Б група.

Форматът на елита ще е доста интересен с плейофна фаза разделена на първа 6- ца и две 4- ки.

Един отбор ще изпада и два ще играят бараж.